Ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ με βάση την αμοιβαία κατανόηση των δύο χωρών, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ, καθώς διαφαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επιστρέψει στην εξουσία.


 


Η δήλωση αυτή έγινε σε μια περίοδο που η μακροχρόνια ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να χαλαρώνει. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ επισκέφθηκε την Άγκυρα φέτος και αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία από το 2008.


«Όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό για τα ευαίσθητα ζητήματα και τα κοινά συμφέροντά μας», είπε ο Ερντογάν.


Διαβάστε επίσης: Ο Νετανιάχου επιδιώκει να σχηματίσει Κυβέρνηση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου


Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι τεταμένες εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η Άγκυρα απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά την ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2016 αλλά δύο χρόνια αργότερα η Τουρκία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Ισραήλ και ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή να επιστρέψει στη χώρα του με αφορμή διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.