Ο ακήρυχτος πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ στο τραπέζι του Μπαλί

Μπορεί ο Τζο Μπάϊντεν να αντάλλαξε χειραψίες και χαμόγελα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι αλλά ο πόλεμος ανάμεσα σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες μαίνεται σε κάθε οικονομικό πεδίο της παγκόσμιας σκακιέρας.

Στο Μπαλί για την διάσκεψη των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κινέζος ομόλογός του αντάλλαξαν χειραψία και χαμόγελα μπροστά στις κάμερες. Οι σχέσεις της πρώτης και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο όμως είναι ίσως στο χειρότερο σημείο του 21ου αιώνα. Ο Τζο Μπάιντεν μάλιστα δεν είναι ο άνθρωπος που έφερε την διμερή σχέση σε αυτό το σημείο. Το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που δημόσια είχε ανακοινώσει κυρώσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Κίνα κατηγορώντας την για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο είχε προχωρήσει από την πλευρά του σε αντίστοιχης δυναμικής κυρώσεις με τον πόλεμο τότε να «παγώνει» το 2020 χωρίς όμως επίσημες ανακοινώσεις από τα δύο στρατόπεδα.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε Πρόεδρος στις αρχές του 2021 είχε στην κορυφή της ατζέντας του την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο στην Ελβετία, που τελικώς απέβη άκαρπη καθώς η Ρωσία εισέβαλλε μετά από κάποιους μήνες στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για το τι θα πράξει ο χώρα του με την Κίνα είχε υπογραμμίσει πως πρέπει μεν να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη κάθε άλλο παρά ομαλές είναι. Αυτές οι σχέσεις από τότε δεν βελτιώθηκαν.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.