Κόσμος

Ουκρανία: Το Κίεβο τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο και σήμερα 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας.

Το Κίεβο αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις άμυνές του απέναντι στην ρωσική εισβολή που μετράει δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων και με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής όπλων και την καινοτομία.

Ο Ολεξάντρ Καμίσιν είπε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Κίεβο ότι 100 κρατικές και 400 ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια και ότι η Ουκρανία σχεδιάζει φέτος «να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το 90% των drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο κατά των ρωσικών δυνάμεων παράγονται στην Ουκρανία.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε εξάλλου ότι ούτε ένα όπλο δεν έχει διασχίσει το σύνορο από την Ουκρανία στην ΕΕ στη διάρκεια του διετούς πολέμου.

Περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία δεν φθάνουν εγκαίρως, υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

«Προς το παρόν, η δέσμευση δεν είναι συνώνυμη με την παράδοση, το 50% (αυτών) των δεσμεύσεων δεν εκπληρώνονται έγκαιρα», δήλωσε ο υπουργός.

Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, «χάνουμε ανθρώπους, θα χάναμε εδάφη», πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα

Ο ουκρανικός στρατός, αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, απέσυρε τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, επικαλούμενος ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως προτρέψει τους δυτικούς συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες να παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια «στην ώρα τους», απαιτώντας συγκεκριμένα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

«Ξέρετε πολύ καλά τι χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ουρανούς μας, να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στη θάλασσα, και ξέρετε πολύ καλά ότι το χρειαζόμαστε έγκαιρα και βασιζόμαστε σε εσάς », είπε χθες ο Ζελένσκι κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων συνέβαλαν στην αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το καλοκαίρι του 2023.

«Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, είχαμε πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα, πολλά πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά δεν έφτασαν όλα στην ώρα τους».


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button