Περιλαμβάνουν ειδικές δυνάμεις και αερομεταφερόμενες μονάδες, μαζί με αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και εκατοντάδες αεροσκάφη, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα. Ορισμένα σταθμεύουν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Η σχετική ανακοίνωση περί παράτασης των «ασκήσεων» ήλθε δε την επομένη της ρωσικής επίδειξης στρατηγικής ισχύος, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επιβλέπει από κοινoύ με τον σύμμαχό του και διεθνή παρία, Αλεξάντερ Λουκασένκο, από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Μπλίνκεν: Ο Πούτιν ακολουθεί το σενάριο κατά γράμμα

302185/

«Όπως έχουμε ήδη περιγράψει, φαίνεται πως συμβαίνουν όλα όσα οδηγούν προς την πραγματική εισβολή» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος τόσο στο σκηνικό έντασης στο Ντοναμπάς, όσο και στην παράταση της παραμονής των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πλέον πιθανή ανά πάσα στιγμή τη ρωσική εισβολή, εντούτοις επισήμανε πως η διπλωματία μπορεί ακόμη να αποτρέψει έναν πόλεμο.

Μιλώντας στην εκπομπή «State of the Union» του CNNi την Κυριακή, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων στη Λευκορωσία είναι άλλη μία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για εισβολή, έπειτα από επιχειρήσεις προβοκάτσιας αυτή την εβδομάδα στο Ντονέτσκ.

«Τώρα δικαιολογούν τη συνέχιση των ‘ασκήσεων’ που είχαν πει ότι θα ολοκληρωθούν σήμερα, την επ’ αόριστον συνέχιση αυτών των ‘ασκήσεων’, εντός εισαγωγικών, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία -μία κατάσταση που δημιούργησαν οι ίδιοι υποδαυλίζοντας την ένταση» επισήμανε.

Σημείωσε, εντουτοις, πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αναζητούν διπλωματική διέξοδο. Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως ο Τζο Μπάιντεν παραμένει πρόθυμος να συνομιλήσει εκ νέου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ανά πάσα στιγμή, και υπό οποιοδήποτε σχήμα» εάν αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του πολέμου.

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν έχει προγραμματισμένη συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία είπε πως θα πραγματοποιηθεί κανονικά -εάν εν τω μεταξύ η Ρωσία δεν έχει κινηθεί στρατιωτικά.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφαση, αλλά έως ότου τα τανκς κινηθούν και τα αεροπλάνα σηκωθούν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που διαθέτουμε για να δούμε εάν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον πρόεδρο Πούτιν» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δημοσιοποιήσει η Δύση το πακέτο των κυρώσεων με τις οποίες απειλή τη Ρωσία, ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στη Ρωσία να σχεδιάσει πώς θα αντιδράσει και θα τις αντιμετωπίσει.

«Ο σκοπός των κυρώσεων σε πρώτο βαθμό είναι να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να μπει σε πόλεμο. Μόλις ενεργοποιηθούν, αυτός ο παράγοντας αποτροπής έχει παρέλθει, και μέχρι την τελευταία στιγμή, εφόσον μπορούμε να έχουμε έναν παράγοντα αποτροοπής, θα το κάνουμε» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να μπλοφάρει, ο Μπλίνκεν είπε:

«Υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο, αλλά κάθε ένδειξη που έχουμε δει, κάθε κίνηση που έχει κάνει, συμβαδίζει με το σχέδιο που παρουσιάσαμε ενώπιον όλου του κόσμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακολουθεί το σενάριο σχεδόν κατά γράμμα. Όλα όσα βλέπουμε υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε στο χείλος μίας εισβολής».