Οργή Ερντογάν για το άρθρο – κόλαφο του Economist

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η πολιτική της να καθοδηγείται από τα εξώφυλλα περιοδικών, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο δημοσίευμα του περιοδικού.

«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική μας να καθοδηγείται και την εθνική βούληση να επηρεάζεται από τα εξώφυλλα περιοδικών, τα οποία είναι ο επιχειρησιακός μηχανισμός παγκόσμιων δυνάμεων», έγραψε συγκεκριμένα ο Ερντογάν στο Twitter.

Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά αφού το βρετανικό περιοδικό The Economist τον στοχοθέτησε με ένα εξώφυλλο που έγραφε «Σώστε τη δημοκρατία», «Ο Ερντογάν πρέπει να φύγει», «Ψηφίστε!».

Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα στον Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του, και τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Μουχαρέμ Ιντζέ και Σινάν Ογκάν.

Εξάλλου 24 πολιτικά κόμματα και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο.

Economist για Ερντογάν: «Πρέπει να χάσει ο Ερντογάν και να φύγει»

Στο άρθρο του περιοδικού υπογραμμίζεται ότι, η αποχώρηση του Ερντογάν θα φέρει πολλά καλά στην χώρα και θα βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Δύση, αλλά και τους γείτονές της, όπως την Ελλάδα.

Επίσης, το ίδιο άρθρο αποθέωνε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας και Νο 1 αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανέφερε ότι μπορεί να αλλάξει την χώρα αν κερδίσει τις εκλογές.

Tο βρετανικό περιοδικό είχε αφιερώσει και το εξώφυλλό του στο θέμα. Ο τίτλος ήταν: «Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023», ενώ τονιζόταν: «Πρέπει να φύγει, σώστε την δημοκρατία» και καλούσε τους πολίτες της Τουρκίας να πάνε να «ψηφίσουν».

Το Economist ανέφερε ότι οι εκλογές της Τουρκίας είναι οι πιο σημαντικές στον κόσμο για φέτος, καθώς και ότι ο Ερντογάν παρουσίασε το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας (το Anadolu) και επιχειρεί μ’ αυτό να κερδίσει πατριώτες ψηφοφόρους, ενώ τον κατηγόρησε ότι κυβερνά τη χώρα από το 2003 με όλο και πιο αυταρχικό στυλ.

«Το Anadolu, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Τουρκίας, παραγγέλθηκε στον Βόσπορο τον περασμένο μήνα, καθώς η χώρα ετοιμαζόταν να ψηφίσει σε εκλογές στις 14 Μαΐου, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές πουθενά στον κόσμο φέτος. Επιδεικνύοντας το πολεμικό πλοίο, το οποίο πραγματοποιεί εκστρατεία στην ακτή, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να πυροδοτήσει πατριώτες ψηφοφόρους.

Αλλά το χάρισμα, οι μεγάλες χειρονομίες και τα δώρα του μπορεί να μην είναι αρκετά. Ο άνθρωπος που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, με ολοένα και πιο αυταρχικό στυλ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ήττα», ανέφερε το Economist.

Το Economist ανέφερε ότι μια πιθανή ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, ενώ ο φοβισμένος κόσμος της Τουρκίας θα ήταν πιο ελεύθερος.

«Αν έχανε, θα ήταν εκπληκτική πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα ήταν πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και με τον καιρό θα ευημερούσε. Μια νέα κυβέρνηση θα επανορθώσει τις κακοποιημένες σχέσεις με τη Δύση. Η εκδίωξη Ερντογάν θα έδειχνε στους δημοκράτες παντού ότι οι ισχυροί μπορούν να ηττηθούν».

Επιπλέον, το έντυπο έκανε αναφορά και στα σκάνδαλα Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι απέλυσε 2 διοικητές κεντρικών τραπεζών μέσα σε 2 χρόνια και έκανε τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών.

Επιπλέον, τονίζει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ανάγκασε από τότε την κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ ανέφερε ότι κάποιες κινήσεις του Ερντογάν μπορεί να κράτησαν την ανάπτυξη της Τουρκίας ψηλά σε κάποιους τομείς, ωστόσο η πολιτική του προκάλεσε πληθωρισμό που κορυφώθηκε στο 86% πέρυσι και τώρα είναι πάνω από 40.

Επιπλέον, κάνει αναφορά στην υπόσχεση Κιλιτσντάρογλου να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο εάν κερδίσει τις εκλογές.

Στο ίδιο άρθρο, γίνεται αναφορά στο ότι αν ο Ερντογάν χάσει τη εξουσία τότε η ήττα αυτή «θα βελτιώσει τις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία, κάτι που υποσχέθηκε και ο Κιλιτσντάρογλου στην προεκλογική του εκστρατεία».

Το έντυπο ανέφερε ότι μια ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν καλή για τους γείτονές της, όπως η Ελλάδα, ενώ ίσως να άνοιγε και τις πόρτες της ΕΕ για τη χώρα. «Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα ήταν καλή για τους γείτονες της Τουρκίας και θα είχε τεράστια γεωπολιτική αξία για τη Δύση», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist.

«Η Τουρκία είναι σήμερα σχεδόν τελείως αποξενωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα χαρτιά, εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ, αλλά εάν ο Κιλιτσντάρογλου γίνει πρόεδρος, η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με την αναβίωση ενός προγράμματος βίζας για τους Τούρκους που έχει ανασταλεί εδώ και καιρό, να βελτιώσει την πρόσβαση της Τουρκίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και να συνεργαστεί στενότερα στην εξωτερική πολιτική».

Το Economist έδειξε την προτίμησή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανέφερε ότι αν κερδίσει τις εκλογές οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ίσως βελτιωθούν και τόνιζε ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης, «θα είναι μια τεράστια στιγμή για την Τουρκία, την Ευρώπη και τον παγκόσμιο αγώνα για αληθινή δημοκρατία».

Τέλος, επισήμαινε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί έκανε κάποια καλά πράγματα στα πρώτα του χρόνια στην εξουσία, αλλά η συνεχιζόμενη συσσώρευση εξουσίας επισκίασε την κρίση του.

Το άρθρο του Economist προκάλεσε οργή στο στρατόπεδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρώτη αντίδραση έγινε μέσω του στενού συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:

«Οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.