Ολοκληρώθηκε ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, 17:19

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ακολούθησε γεύμα εργασίας. Ο 64ος γύρος των επαφών αυτών είχε ως επίκεντρο τη διερεύνηση της δυνατότητας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Μολονότι οι προσδοκίες δεν ήταν μεγάλες, η διατήρηση του εν λόγω διαύλου επικοινωνίας θεωρείται ζωτικής σημασίας. 

Η συνάντηση διεξήχθη στη σκιά των κινήσεων της Ρωσίας στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με τις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Θεοχάρης Λαλάκος, και η διπλωμάτις Ευαγγελία Γραμματίκα.

Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας, ενώ μαζί του βρίσκονταν οι Μπαρίς Καλκαβάν και Τσαγαπτάι Έρτζιγες. Ο τελευταίος είναι γνωστός ως «γκουρού» των θαλάσσιων ζωνών της τουρκικής διπλωματίας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιήθηκαν σε κτήριο του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η συνάντηση έγινε σε χρονική περίοδο, κατά την οποία προηγήθηκαν οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας για τα νησιά, ενώ στο Όσλο ο Τούρκος πρεσβευτής είχε ένα «θερμό» επεισόδιο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το Αιγαίο και το casus belli. «Λέτε ανοιχτά σε ένα κοινό και πιθανότατα, επίσης στο Διαδίκτυο, ότι το να απειλείς με πόλεμο οποιαδήποτε χώρα είναι νόμιμο» ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος προσέθεσε πως η Τουρκία έχει υπογράψει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας.  

Πάντως, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Θετικής Ατζέντας.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, 17:19

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.