Ολγκούν: Μόνο με επιβεβαίωση κυριαρχικής ισότητας να αρχίσουν οι συνομιλίες


Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, συναντήθηκε με τον Ενρίκε Μόρα, Αναπληρωτή ΓΓ και Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.


Ο Ολγκουν ανέφερε στον Μόρα ότι μια νέα επίσημη διαδικασία για τη διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Είπε ότι για να συμβάλει η ΕΕ στη λύση του Κυπριακού και στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα πρέπει να πάψει, όπως είπε, να είναι ο υπερασπιστής της κυρίαρχης θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και να ακολουθήσει μια πολιτική που σέβεται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μερών.


Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους λύσης στους Τ/κ, και ότι αυτοί και οι εγγυήτριες χώρες μπορούν να το αποφασίσουν αυτό.


Αναφέρθηκε και στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο, λέγοντας ότι  η κατάσταση αυτή ενέχει ενδεχόμενο κίνδυνο πρόκλησης νέων κρίσεων τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή, και πρόσθεσε ότι  θα δοθεί η απαραίτητη προληπτική απάντηση σε αυτές τις δραστηριότητες που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του τουρκικού λαού της Κύπρου, όπως είπε.


Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ολγκούν ενημέρωσε επίσης για τις 6 προτάσεις συνεργασίας που η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέφερε στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ζήτησε από την ΕΕ να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να εφαρμόσει αυτές τις προτάσεις, «οι οποίες είναι σαφές ότι συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα και των δύο πλευρών του νησιού και της περιοχής μας».

 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.