Κόσμος

ΟΗΕ: Το Ισραήλ αφήνει να πεθάνουν από πείνα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγόρησαν σήμερα Δευτέρα (26/2) το Ισραήλ ότι συνεχίζει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας παρά το αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει τη γενοκτονία στο πολιορκούμενο έδαφος.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν «έλαβαν τα ελάχιστα μέτρα που απαιτούνται για να συμμορφωθούν» με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της προσφυγής που άσκησε η Νότια Αφρική, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αφήνει να πεθάνουν από την πείνα οι 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, θέτοντάς τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι πριν από τη δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του HRW για το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

AP Photo/Fatima Shbair, File

«Η ισραηλινή κυβέρνηση απλά αψήφησε την απόφαση του Δικαστηρίου και κατά κάποιο τρόπο ενέτεινε περισσότερο την καταστολή της, κυρίως μπλοκάροντας περαιτέρω τη ζωτικής σημασίας βοήθεια», πρόσθεσε ο Σακίρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε επίσης ότι υπήρξε «μείωση 50%» στην ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

«Η βοήθεια έπρεπε να αυξηθεί και όχι να μειωθεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν σε απελπιστικές συνθήκες», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι κατηγορίες των ΜΚΟ και της UNRWA διατυπώνονται την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζεται για την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που θα «ήταν η χαριστική βολή» για τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button