Να μην απαιτείται η πληρωμή τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών ζητάει η ΕΣΕΕ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ΕΣΕΕ, ζητάει να μην απαιτείται η πληρωμή τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών. Η ΕΣΕΕ κατέθεσε με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αίτημα για αλλαγή διάταξης της ΑΑΔΕ, η οποία συνιστά αντικίνητρο για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών και ιδιαίτερα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, το ισχύον πλαίσιο επιβάλλει σε έναν φορολογούμενο – που έχει ρυθμίσει τις οφειλές του και επιθυμεί να προεξοφλήσει το ρυθμισμένο υπόλοιπο της οφειλής – να καταβάλει το σύνολο αυτής, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπολογισθέντων τόκων ή προσαυξήσεων.

Δεν εφαρμόζεται δηλαδή στην περίπτωση της ΑΑΔΕ αυτό που ισχύει για τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, όπου η προεξόφληση προϋποθέτει μόνο την καταβολή του κεφαλαίου του δανείου, που συμπεριλαμβάνεται στην οφειλή. Αυτή η πρόβλεψη στην πράξη, όπως εκτιμά η ΕΣΕΕ, εμποδίζει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων – μελών της συνομοσπονδίας να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΣΕΕ: «Η πρακτική αυτή δημιουργεί λειτουργικό ζήτημα σε όλες τις ισχύουσες δόσεις και ρυθμίσεις που αφορούν στις οφειλές προς το Δημόσιο, το οποίο μάλιστα γιγαντώνεται στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/2020, αποτελώντας ισχυρό ανασχετικό παράγοντα για την συμμετοχή στις διατάξεις του και άρα για την επιτυχία του.

Ο λόγος είναι απλός: για ένα τόσο εκτεταμένο διάστημα ρύθμισης (έως 240 δόσεις/20 έτη) με το επιτόκιο που εφαρμόζει το Δημόσιο το οποίο υπερβαίνει σήμερα το 5%, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το τελικό οφειλόμενο ποσό υπερδιπλασιάζεται. Εάν λοιπόν ο οφειλέτης θελήσει να προεξοφλήσει νωρίτερα το υπόλοιπο της οφειλής -κάτι το οποίο θα έπρεπε να το επιζητά το Δημόσιο- καλείται να καταβάλει χρηματικά μεγέθη σημαντικά υψηλότερα της αρχικής -προ ρύθμισης- οφειλής», ανέφερε η ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ ζητά την αλλαγή αυτής της διάταξης, ώστε κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα ο οφειλέτης να επιβαρύνεται τελικά μόνο με το βασικό κεφάλαιο της ρυθμισμένης οφειλής του.

To άρθρο Να μην απαιτείται η πληρωμή τόκων και προσαυξήσεων στην προεξόφληση ρυθμισμένων οφειλών ζητάει η ΕΣΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.