Πολιτική

«Να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα» λέει η κοινή δήλωση

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, πραγματοποίησαν τακτική συνάντηση πολιτικού διαλόγου στην Άγκυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση, μετά την ολοκλήρωση του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας.

Επρόκειτο για τη δεύτερη συνάντηση του πολιτικού διαλόγου που συμφωνήθηκε να διεξαχθεί μεταξύ των δύο χωρών, παράλληλα με τη θετική ατζέντα, των λεγόμενων θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κατά τη συνάντηση δεν ετέθησαν τα λεγόμενα «δύσκολα θέματα», όπως εκείνα που αφορούν στην οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ωστόσο, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι πρέπει αποφεύγονται οι δηλώσεις που δυναμιτίζουν το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Το θέμα των NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που εκδίδει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο ετέθη από την ελληνική πλευρά. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ ήταν και η από κοινού καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και το Μεταναστευτικό.

Τέλος, έγινε η πρώτη συζήτηση για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο. Πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα προηγηθούν άλλες δύο συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων. Η πρώτη στις 15 Απριλίου με την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη για τη θετική ατζέντα και η δεύτερη στις 22 Απριλίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών και εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πέραν των διαφόρων πτυχών των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας επιπλέον τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Αξιολόγησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Μάιο και προέβησαν σε απολογισμό της επιτευχθείσας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

 

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button