Νέα Ζηλανδία: Εντοπίστηκε «εξαιρετικά σπάνιος» καρχαρίας – φάντασμα


Επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ένα νεο-«γέννητο» καρχαρία – φάντασμα που, όπως λένε, θα τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα τη βιολογία και τα οικοσυστήματα του μυστήριου πλάσματος.


 


Το καρχαριάκι-φάντασμα εντοπίστηκε σε βάθος 1.200 μέτρων στο Chatham Rise, μια περιοχή στο βυθό της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.


Η «εξαιρετικά σπάνια» ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ερευνητικής αποστολής, όπως ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου το Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτων και Ατμοσφαιρικής Έρευνας.


Ο καρχαρίας – φάντασμα, πλάσμα που απαντάται στα βάθη των ωκεανών, είναι γνωστός επιστημονικά ως χίμαιρα και συγγενεύει με τους καρχαρίες και τα σαλάχια.


Οι σκελετοί τού είδους είναι κυρίως από χόνδρους και τα έμβρυά τους μεγαλώνουν σε αυγά που εναποτίθενται στο βυθό. «Μπορείς να πεις πως αυτός ο καρχαρίας-φάντασμα εκκολάφθηκε προσφάτως γιατί το στομάχι του ήταν γεμάτο με κρόκο» εξηγεί η Μπριτ Φινούτσι, θαλάσσια επιστήμων και μέλος τής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.


«Είναι εκπληκτικό. Οι περισσότεροι καρχαρίες-φαντάσματα βαθιάς θάλασσας είναι ενήλικοι. Νεογέννητοι καταγράφονται σπανίως, οπότε ελάχιστα γνωρίζουμε γι’αυτούς» πρόσθεσε.


Το ακριβές είδος του ευρήματος που μόλις ανακαλύφθηκε, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και, σύμφωνα με τη Φινούτσι, θα χρειαστούν περαιτέρω έλεγχοι και γενετική ανάλυση για να διαπιστωθεί.


Η ηλικία τού πλάσματος αυτού το καθιστά εξαιρετικό σπάνιο εύρημα που θα δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρία να διευρύνουν τη γνώση τους για τα νεαρά άτομα τού είδους καθώς, όπως λέει η Φινούτσι, άλλα είδη χίμαιρας υποδεικνύουν πως τα νεαρά «μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες διατροφής και οικοσυστήματος από τα ενήλικα».


«Ο εντοπισμός του καρχαρία – φαντάσματος αυτού θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία και την οικολογία του μυστήριου αυτού είδους βαθέως νερού» προσθέτει.


Πηγή: LIFO

 


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.