Με 25 από τα καλύτερα βρετανικά Πανεπιστήμια οι συναντήσεις της υπουργού Παιδείας

Με εκπροσώπους βρετανικών πανεπιστημίων συναντήθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και η ελληνική αντιπροσωπεία στο Λονδίνο με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων.

Εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Cambridge, Imperial, King’s, London School of Economics (LSE), Birmingham, Bristol, Cardiff, Durham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Nottingham, Southampton, Warwick, Queen Mary, University College London (UCL), Exeter, Edinburgh, York, τα οποία συγκαταλέγονται στα πλέον διακεκριμένα Πανεπιστημία του Ηνωμένου Βασιλείου (Russel Group) στις χθεσινές συναντήσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και των πρυτάνεων από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Λονδίνο.

Παρουσίασε τις θετικές μεταρρυθμίσεις η Νίκη Κεραμέως

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στα γραφεία του αρμόδιου οργανισμού για τη διεθνοποίηση των βρετανικών Πανεπιστημίων Universities UK International υπό τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Βίβιεν Στερν και το Διευθυντή Τζέιμι Άροουσμιθ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν δώσει ώθηση στη δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να συνάπτουν διεθνείς συνεργασίες, αλλάζοντας το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την οικονομική υποστήριξη ύψους 80 εκατ. που έχει εξασφαλιστεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σκοπό αυτό, καθώς και την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει τη διεύρυνση των οριζόντων των ελληνικών πανεπιστημίων με απτά αποτελέσματα, όπως η ακαδημαϊκή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Έντονο το ενδιαφέρον των Βρετανών

Από την ελληνική πλευρά το παρόν έδωσαν στη συζήτηση και οι Έλληνες πρυτάνεις, που παρουσίασαν συνοπτικά το έργο των πανεπιστημίων τους ιδιαίτερα στον τομέα της διεθνοποίησης, καθώς και εκπρόσωποι βρετανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και έθεσαν ερωτήματα στην ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με το εύρος των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν – το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, είναι πλέον απεριόριστο και επαφίεται στα ίδια τα Ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Συμβούλιο συνδιοργάνωσε τη συζήτηση, ενώ συμμετείχε με υψηλόβαθμα στελέχη του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια Εκπαίδευσης Μαντελέιν Ανσελ, και η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Αναστασία Ανδρίτσου.

Νέο μνημόνιο συνεργασίας

Στο πέρας της εκδήλωσης, υπεγράφη ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Liverpool, παρουσία των Πρέσβεων της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννη Ραπτάκη και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ.

Στη συνέχεια, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL, ένα από τα υψηλότερα στις διεθνείς κατατάξεις παιδαγωγικά τμήματα στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως γόνιμη συζήτηση για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.

Επαφή με μέλη της ελληνικής διασποράς

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η υπουργός και οι 4 Έλληνες πρυτάνεις είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε περισσότερα από 100 μέλη της ελληνικής διασποράς του βρετανικού ακαδημαϊκού κόσμου, που συνέρρευσαν μαζικά στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική Πρεσβεία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στους ακαδημαϊκούς μας που απασχολούνται σε κορυφαία βρετανικά Πανεπιστήμια να συζητήσουν με την υπουργό Παιδείας και τους Πρυτάνεις και να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας τους με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Θερμή υποδοχή από τους μαθητές του γυμνασίου-λυκείου του Λονδίνου

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα, Τρίτη, στην υπουργό Παιδείας οι μαθητές του γυμνασίου-λυκείου του Λονδίνου. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο σχολείο.

Συνάντηση Κεραμέως με την Βρετανίδα Υπουργό Παιδείας

Αργότερα το μεσημέρι, η Ελληνίδα υπουργός θα συναντήσει τη Βρετανίδα ομόλογό της, Τζίλιαν Κίγκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, θα είναι το θέμα της χορήγησης βίζας στους εκπαιδευτικούς που θητεύουν στη Μεγ. Βρετανία, καθώς μετά το Brexit οι διαδικασίες έχουν δυσκολέψει την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.

Χθες, Δευτέρα, η Νίκη Κεραμέως συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ.κ. Νικήτα, με τον οποίο αντάλλαξαν σκέψεις για τον ελληνισμό της περιοχής.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το νομπελίστα καθηγητή οικονομικών του LSE, Χριστόφορο Πισσαρίδη και συζήτησε εκτενώς για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία στα χρόνια της θητείας της, στο πλαίσιο και των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη που στοχεύουν σε μία αλλαγή της εικόνας της οικονομίας της Ελλάδας στην τρέχουσα δεκαετία.

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.