Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Η σύγκριση με τη χολέρα και γιατί δεν πρέπει «να πετάμε χαρταετό»

Την δική του άποψη για την ενδημικότητα της πανδημίας του κορονοϊού δίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στα social media. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ θεωρεί ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και τείνει να τελειώσει. 

Στην ανάρτησή του, ο επίκουρος καθηγητής μάλιστα αναφέρθηκε και στο… «πέταγμα του χαρταετού» και συνέκρινε την πανδημία του κορονοϊού με αυτή της χολέρας. «Ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας» αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί “ενδημικότητας”. “Ενδημικό” στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα “πετάμε χαρταετό”. Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι.

Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.

Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα. Επειδή στον “αναπτυγμένο κόσμο” δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.

Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους.
Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991. Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες. (πηγή WHO) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera…. Σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας, σύμφωνα με μελέτη του PNAS η πηγή της τρέχουσας 7ης πανδημία της χολέρας ήταν ένα μη παθογόνο στέλεχος από την Μέση Ανατολή που κατέληξε να γίνει παθογόνο (https://www.pnas.org/content/113/48/E7730)»

To άρθρο Μαγιορκίνης για κορονοϊό: Η σύγκριση με τη χολέρα και γιατί δεν πρέπει «να πετάμε χαρταετό» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.