Μίνα Γκάγκα: Μας έχει ανησυχήσει το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά

Στην εξέλιξη της πανδημίας και στις αιτίες που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα εκφράζοντας την ανησυχία της για το σύνδρομο MIS-C που εμφανίζεται στα παιδιά.

Η Μίνα Γκάγκα εκτιμά ότι «είμαστε κοντά σε μια αποκλιμάκωση» των κρουσμάτων υπογραμμίζοντας μιλώντας στο Real Fm 107,1 πως «θα προχωρήσουμε με πιο σταθερά βήματα (σ.σ. προς την αποκλιμάκωση) μέσα στον επόμενο μήνα».

Επισήμανε ωστόσο πως καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας και τη μείωση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων είναι ο εμβολιασμός, «που αποτελεί “ασπίδα” για τη σοβαρή νόσο».

Επίσης τόνισε την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας «από τις πρώτες μέρες της νόσησης», ενώ -όπως είπε- πρέπει «να προσέχουν διπλά» οι ανεμβολίαστοι και όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Αμέσως στον γιατρό…

«Να πάμε έγκαιρα στο νοσοκομείο. Να ξεκινήσουμε αγωγή από τις πρώτες μέρες», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος. Όπως εξήγησε τα συμπτώματα κρυολογήματος και ο πυρετός πρέπει να κινητοποιήσουν ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τους ανεμβολίαστους.

Αλλά και γενικότερα, πρόσθεσε η ίδια, όσοι έχουν έχουν συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους ή να πάνε στο νοσοκομείο «για να μπορέσουμε να το προλάβουμε έγκαιρα».

Φτάνουν τις 1.500 οι αιτήσεις για αντιικά

Σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου είναι τα αντιικά φάρμακα, «μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία». Όμως και αυτά -όπως είπε η κυρία Γκάγκα- πρέπει να χορηγηθούν άμεσα, από τις πρώτες μέρες εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και ελάχιστες (περίπου 30) δεν έχουν εγκριθεί.

Το σύνδρομο MIS-C

Αναφερόμενη στα παιδιά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι οι νοσηλείες είναι σχετικά λίγες, παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, επειδή είναι συνεχείς οι έλεγχοι. Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω COVID-19 (MIS-C) εφιστώντας την προσοχή των γονιών για συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίσουν τα παιδιά τους μετά τη νόσηση από κορονοϊό.

«Μας έχει ανησυχήσει το MIS-C που τώρα το βλέπουμε πιο συχνά γιατί είναι πολλά τα κρούσματα. Είναι πολύ σημαντικό παιδάκια που πέρασαν τη λοίμωξη και κάνουν συμπτώματα 3-4 εβδομάδες μετά (πυρετό, εξάνθημα, διάρροια) να δουν αμέσως παιδίατρο. Το MIS -C διαγιγνώσκεται εύκολα και αντιμετωπίζεται καλά».

Δεν έχει επιστρέψει η κανονικότητα

Σε ερώτηση για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, παραδέχτηκε πως η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς πολλές κλινικές εξακολουθούν να λειτουργούν για περιστατικά covid. Αυτή τη στιγμή, είπε, νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.500 ασθενείς με κορονοϊό στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ρωτήθηκε για την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα.

To άρθρο Μίνα Γκάγκα: Μας έχει ανησυχήσει το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.