Κ. Μητσοτάκης: Απέκλεισε μείωση ΦΠΑ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η επιδότηση στην αντλία για το diesel κίνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή δεν είναι έτοιμος να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση.

Αντίθετα απέκλεισε κατηγορηματικά την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος από την εξέλιξη του μέτρου με το καλάθι του νοικοκυριού, σημειώνοντας ότι «έχει συμπιέσει τις τιμές σε μια σειρά από βασικά αγαθά, αλλά προφανώς δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «το «καλάθι του νοικοκυριού είναι μία προσπάθεια ακόμα να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν μία εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προϊόν ενός πολέμου. Και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακρίβεια έχει να δει ο πλανήτης ολόκληρος εδώ και 40 χρόνια».

Καμία περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ

Απέκλεισε κάθετα το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ αναφέροντας ότι «δεν εξετάζουμε, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη». Επίσης σημείωσε πως «κανείς δε μας εγγυάται, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα».

Diesel κίνησης: Θα δούμε τις δυνατότητες και θα αποφασίσουμε

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη επιστροφή της επιδότησης στην αντλία για το diesel κίνησης τόνισε «δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ευάλωτοι και εκεί σημείωσε πως πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος.

Και ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την μείωση της φορολογίας, που ήδη συντελείται, με έκτακτα επιδόματα «όπως αυτά τα οποία έχουμε δώσει και θα δώσουμε», όπως ανέφερε, με τη στήριξη του λογαριασμού ενέργειας, «διότι στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα», όπως σημείωσε «η ενέργεια είναι σημαντικότερο ποσοστό των συνολικών τους δαπανών», με πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην αναπτυξιακή πολιτική η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας και όπως εξήγησε «οι πιο ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι και ενδεχομένως οι χαμηλόμισθοι του μισθωτού τομέα. Οι πιο ευάλωτοι σήμερα στη χώρα μας είναι οι άνεργοι».

 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.