Κυτταρίτιδα; Πως θα βελτιώσετε την εικόνα της

Όταν οκτώ στις δέκα γυναίκες την εμφανίζουν, υπάρχει τελικά κάποιος αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από την «ανθεκτική» και επίμονη κυτταρίτιδα;

Με τον όρο κυτταρίτιδα αναφερόμαστε σε μία δερματική πάθηση, που προκαλείται από ποικίλους παράγοντες και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας αυτών των περιοχών του σώματος που έχουν την τάση να παρουσιάζουν τη γνωστή σε όλους μας όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εφηβεία, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος και για την εμφάνισή της ευθύνονται η κληρονομικότητα, η φυλή, η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους, η συμπεριφορά του συνδετικού ιστού και η προδιάθεση του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Τα παραπανήσια κιλά, οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους (φαινόμενο γιο-γιο), η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας δεν αποτελούν παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, μπορούν όμως να δράσουν επιβαρυντικά στην εικόνα της.

Είναι θέμα DNA

Φαίνεται λοιπόν πως τα γονίδιά μας είναι που παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ακόμη κι αν σας φαίνεται παράξενο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες συνήθειες (διατροφικές ή όχι) οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ούτε συνδέεται η εμφάνισή της με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων που έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς.

Μπορεί να μην υπάρχει καμία συνταγή που θα σας απαλλάξει εντελώς από το πρόβλημα, όμως υπάρχει τρόπος να παρέμβετε, προκειμένου να βελτιώσετε αισθητά τα εξωτερικά «σημάδια» της κυτταρίτιδας και να βελτιώσετε την εικόνα του δέρματός σας. Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Βρείτε κάποια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί όπως το γυμναστήριο, το κολύμπι, ή ο χορός και εντάξτε τη στην καθημερινότητά σας.
  • Στοχεύστε στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και αποφύγετε τα διαρκή σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς.
  • Φροντίστε για τη σωστή σας ενυδάτωση και στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών την ημέρα από όλες τις πηγές.
  • Αλατίστε με μέτρο και αποφύγετε τα παστά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα αλλαντικά που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Πείτε ναι στα φρούτα, τα λαχανικά και τους χυμούς τους προκειμένου να προσλαμβάνετε απαραίτητα αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως και αυξάνοντας την κατανάλωση οσπρίων στο εβδομαδιαίο σας μενού.
  • Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών και ιδιαίτερα των κορεσμένων.
  • Πείτε «αντίο» στο άγχος, το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Τζόβα Ελίζα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.dietcare.gr

To άρθρο Κυτταρίτιδα; Πως θα βελτιώσετε την εικόνα της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.