ΚΥΣΕΑ: Παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Την κατάσταση που προκύπτει στην Ουκρανία μετά την ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών και την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ συζήτησε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε σήμερα (22.02.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα, όπως τονίστηκε στο ΚΥΣΕΑ αλλά και όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί ότι η απόφαση της Ρωσίας συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Το ΚΥΣΕΑ εξέτασε και την κατάσταση των χιλιάδων Ελλήνων της Μαριούπολης και των άλλων περιοχών στην Ουκρανία. Οι ελληνικές αρχές στη χώρα βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα ώστε, αν χρειαστεί, να τους δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. 

Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συζήτησε, επίσης, το τι θα γίνει με το φυσικό αέριο. Αφού εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, τονίστηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς. 

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί. 

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.