Κυριακίδου: Αποδεκτό το rapid test για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης


Τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης στη βάση θετικού αποτελέσματος από γρήγορο τεστ αντιγόνων (rapid test), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης στο πλαίσιο των κανόνων για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ.


 


Ενώ μέχρι σήμερα το πιστοποιητικό νόσησης εκδιδόταν μόνο μετά από θετικό αποτέλεσμα τεστ ενίσχυσης μοριακών νουκλεϊκών οξέων (NAAT), όπως το RT-PCR, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη προβλέπει την έκδοση του μετά από γρήγορο τεστ αντιγόνων το οποίο πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο της ΕΕ και να διενεργούνται από επαγγελματίες ή από εξειδικευμένο προσωπικό.


 


Σημαντικό μέρος των νέων κανονισμών είναι πως τα πιστοποιητικά μπορούν να εκδίδονται αναδρομικά, βάσει διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.


 


Όπως σημειώνει σε σχετική δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, «ο κοινός κατάλογος γρήγορων τεστ αντιγόνων για τη νόσο COVID-19 επιτρέπει στα κράτη μέλη να εντοπίζουν γρήγορα τα διαγνωστικά τεστ υψηλής ποιότητας που επικυρώνονται από ανεξάρτητες μελέτες αξιολόγησης της ΕΕ».


 


Βάσει του καταλόγου αυτού, προσθέτει η Επίτροπος, «τα κράτη μέλη θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν και γρήγορα τεστ αντιγόνων για την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης και να μετριάζουν κάπως τη μεγάλη πίεση που ασκείται στις εθνικές ικανότητες προσυμπτωματικού ελέγχου λόγω της εμφάνισης της Όμικρον».


 


«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και συμβουλές», καταλήγει στη δήλωση της η κ. Κυριακίδου.


 


Οι νέοι κανόνες τίθενται στην ισχύ αμέσως καθώς η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη έχει εγκριθεί.


 


Διαβάστε επίσης 


 


 


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.