Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο

Χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρέθηκε η τιμή τόυ ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία για που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η τιμή για το ρεύμα στη χώρα μας ήταν τον προηγούμενο μήνα (μαζί με φόρους και τέλη), 30,22 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 35,85 σεντς που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Οι τρεις ακριβότερες χώρες είναι κατά σειρά η Δανία με τιμή 75,76 σεντς ανά κιλοβατώρα, η Ιταλία (70,16 σεντς ανά κιλοβατώρα) και η Ολλανδία (66,73 σεντς ανά κιλοβατώρα). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η τιμή για το ρεύμα στην Ελλάδα αυξήθηκε σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο) κατά 2 % ενώ στις άλλες χώρες οι αυξήσεις κλιμακώνονται σε διψήφια ποσοστά (44 % στην Ιρλανδία, 30 % στην  Ιταλία, 24 % στην Αυστρία, 15 % στη Γερμανία). Μειώσεις καταγράφηκαν σε 7 χώρες, μεταξύ αυτών η Ισπανία και η Γαλλία.

Συνολικά η έκθεση καταγράφει διατήρηση της ανοδικής τάσης στο ρεύμα αλλά με μειωμένο ρυθμό ενώ οι μειώσεις αποδίδονται στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το φυσικό αέριο: η τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 12,35 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 18 σεντς που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η τιμή στην Αθήνα μειώθηκε κατά 55 % σε σχέση με τον Σεπτέμβριο καθώς τον προηγούμενο μήνα επανήλθαν οι κυβερνητικές επειδοτήσεις ενόψει χειμερινής περιόδου.

Την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

To άρθρο Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.