«Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει αύξηση 70 ευρώ το μήνα» – Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Αύξηση 70 ευρώ το μήνα θα έχει κάθε δημόσιος υπάλληλος στη Βουλή σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως στο νομοσχέδιο που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση και θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος Ιουλίου, «ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται θα είναι 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο.

Με αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%. Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων». Κοντολογίς, είπε ο υπουργός «οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο, θα είναι οι χαμηλόμισθοι, όσοι έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης».

Ο υπουργός, επισήμανε πως: «Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τα ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Τα ρεκόρ στις εξαγωγές. Η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες. Οι 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Δεν έτυχαν. Πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής και συστηματικής δουλειάς μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην πέσει στον πειρασμό του λαϊκισμού και να μην προσπαθήσει να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά να εφαρμόσει πολιτικές που πέτυχαν αλλού»

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα» σημειώνοντας ότι «η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων. Η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική». Δεσμεύτηκε «για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027».

Έθεσε στο επίκεντρο τους συγκριτικά ανταγωνιστικούς τομείς όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, τη ναυτιλία και τις επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα. Χαρακτήρισε μείζον το θέμα να συνεχιστούν οι ενισχύσεις και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο υπουργός, δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά».

Market pass

Για την μάχη του πληθωρισμού, ο υπουργός είπε πως θα συνεχίσει η στήριξη με τo market pass, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μειώνεται – στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- με την Ελλάδα να βρίσκεται 4η από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων που είναι υψηλότερος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τόνισε ότι «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τα δυο αυτά εργαλεία είναι από τα βασικότερα που διαθέτει κάθε οργανωμένη Πολιτεία».

Κόκκινα δάνεια

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, ο υπουργός είπε πως «προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Δεύτερον, μελετούμε νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη φυσικά σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων!» Σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες». Ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες «να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που υπάρχει διευκρινίζοντας πως για την επανένταξή τους στις 120 δόσεις αυτό που τους ζητείται είναι η καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων και αυτομάτως αναβιώνει το καθεστώς στο οποίο έχασαν την πρόσβασή τους.

Φοροδιαφυγή

Ο υπουργός, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων», επισημαίνοντας πως «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους».

Γι’ αυτό και έως τους πρώτους μήνες του 2024 δρομολογούνται: Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Παράλληλα εντός του 2024 συνεχίζονται τα ψηφιακά μέτρα όπως: η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής. Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

To άρθρο «Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει αύξηση 70 ευρώ το μήνα» – Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

donate