Ιμάμογλου για Τζιτζικώστα: Ελπίζω οι προθέσεις πίσω από αυτό το περιστατικό να μην έχουν σκοπό να χαλάσουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Τη στήριξη του στον Απόστολο Τζιτζικώστα εξέφρασε και σήμερα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά τη χθεσινή πρόκληση των τουρκικών αρχών να κρατήσουν για πολλές ώρες τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο λιμάνι της Σμύρνης και να του απαγορεύσουν την είσοδο στην Τουρκία. 

Κατά τη διάρκεια εγκαινίων πάρκου στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα».

Οι δύο δήμαρχοι -που τα τελευταία χρόνια έχουν χτίσει μια ισχυρή “γέφυρα” συνεργασίας για να ενδυναμωθεί η ελληνοτουρκική φιλία, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο- αναφέρθηκαν στον σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, τονίζοντας πως οι δήμοι αποτελούν τον πλησιέστερο δημοκρατικό θεσμό προς την κοινωνία.

«Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου» είπε ο κ. Μπακογιάννης σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στη Σμύρνη εις βάρους του Απόστολου Τζιτζικώστα. Και πρόσθεσε: «Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».

Το σχόλιο του Ιμάμογλου για Τζιτζικώστα

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επέλεξε να σχολιάσει το χθεσινό συμβάν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα»:
«Ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο Δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μάς στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Η παρουσία και δημόσια ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων για πρώτη φορά σε ανοιχτό δημόσιο χώρο στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε θερμή ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι επικρότησαν με τη στάση τους το κεντρικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή την υπέροχη και μοναδική πόλη, της οποίας η πλούσια και ένδοξη ιστορία κάνει τις καρδιές πολλών σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως εμάς τους Ελλήνων, να χτυπάνε λίγο πιο γρήγορα. […] Εμείς οι δήμαρχοι αγωνιζόμαστε για πόλεις πιο ανοιχτές, πιο πράσινες, πιο φιλικές, πιο δίκαιες, πιο ανθρώπινες. […] Δεν είναι, όμως, αυτό άλλο ένα πάρκο, όπως δεν είναι αυτή άλλη μια τελετή εγκαινίων. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα γύρω από το δέντρο της αδελφοσύνης, που είναι σύμβολο της φιλίας και της αλληλεγγύης των πόλεων των Βαλκανίων».

To άρθρο Ιμάμογλου για Τζιτζικώστα: Ελπίζω οι προθέσεις πίσω από αυτό το περιστατικό να μην έχουν σκοπό να χαλάσουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.