Θλίψη ΥΠΠΑΝ για τον θάνατο του Λεύκιου Ζαφειρίου


Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με ανακοίνωση του, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του διακεκριμένου λογοτέχνη και μελετητή Λεύκιου Ζαφειρίου, σημειώνοντας ότι «έφυγε για ένα άλλο ταξίδι προς το φως, έχοντας μαζί του συνοδοιπόρο την ποίηση».


 


Όπως αναφέρεται, διακρινόταν για το ήθος, τη σεμνότητα, την πίστη του στη ζωή καθότι το έργο του βρισκόταν σε πλήρη συστοιχία με τη ζωή του. Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Το 1968 πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Κατά το 2004-2006 δίδαξε στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου. Με τους μαθητές είχε μια άμεση επικοινωνία, γεγονός που τον καθιστούσε ιδιαίτερα αγαπητό στο μαθητικό κόσμο.

Συμμετείχε μαζί με εκδοτική ομάδα του κυπροελλαδικού περιοδικού Σημείο (1992-1998) μαζί με τους: Αλέξη Ζήρα, Κώστα Νικολαΐδη, και Νάντια Χαραλαμπίδου όπως και στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Ακτή (Χειμώνας 1989 – Άνοιξη 1991) μαζί με τους Νίκο Ορφανίδη και Πρόδρομο Προδρόμου και στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Ύλαντρον μαζί με τον Μιχάλη Πιερή και  τον Κώστα Λυμπουρή (2001-2002).

Για το συγγραφικό του έργο είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης για  τη συλλογή του «Σχεδόν Μηδίζοντες»(1977) και για τη συλλογή του «Η θλίψη του απογεύματος» (2007).

Στην πεζογραφία τιμήθηκε με το βραβείο Διηγήματος για το έργο του  «Οι συμμορίτες» (1982) και για το έργο του «Μ’ ευλάβεια και με λύπη»(2013).

Οι μελέτες για τον Ανδρέα Κάλβο άνοιξαν έναν καινούριο ορίζοντα στις καλβικές σπουδές. Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης εντόπισε, με τη βοήθεια του δεκαεξάχρονου τότε μαθητή Τεύκρου Χαχολιάδη, τη λανθάνουσα Ωδή του Ανδρέα Κάλβου Ελπίς Πατρίδος (1η έκδοση 1819, Λονδίνο) την οποία επανέκδωσε με σημειώσεις.

Στη συνέχεια εξέδωσε το βιβλίο «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου» το 2006 από το Μεταίχμιο το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2018 εξέδωσε το βιβλίο Παραλειπόμενα και συμπληρώματα στη βιογραφία του Ανδρέα Κάλβου το οποίο τιμήθηκε με το  Κρατικό Βραβείο Μελέτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών είχε αποφασίσει ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο «Γ.Φ. Πιερίδης» για το έτος 2022 στο Λεύκιο Ζαφειρίου για τη συνολική του προσφορά στα Κυπριακά και Ελληνικά Γράμματα.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι ο θάνατος του Λεύκιου Ζαφειρίου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα.

Η κηδεία του θα γίνει με δημόσια δαπάνη.


Πηγή: ΚΥΠΕ

 


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.