Οικονομία

Θα διοχετευτούν στην αγορά άνω των 3 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια – Οι 3 πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης

Τους 3 πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηρίζεται το νέο παραγωγικό μοντέλο για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας περιέγραψε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε κοινή εκδήλωση με τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκος, προανήγγειλε πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα «πέσουν» στην αγορά πάνω από 3 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για το παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη και της ελληνικής περιφέρειας. Παράλληλα, καταστρώνει ένα σχέδιο στρατηγικών επενδύσεων που ουσιαστικά θα αποτελέσουν την «επόμενη ημέρα» μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Προγραμματίζονται επενδύσεις άνω του 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία και 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η στρατηγική του ΥΠΑΝ στηρίζεται σε 3 πυλώνες:

  1. Πρώτον, βελτιώνοντας περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, στόχο που εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υποδομών.
  2. Δεύτερον, αναπτύσσοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.
  3. Τρίτον, επενδύοντας σε κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα.

Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, την πρώτη 4ετία έγινε σειρά πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων που διευκόλυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη βιομηχανία, ενώ σχεδιάζονται νέες παρεμβάσεις για να περιοριστεί η γραφειοκρατία:

  • Aνάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας – η οποία εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες- στο πλαίσιο μεταρρύθμισης που συντονίζει η ΓΓΒ.
  • Δεύτερο κύμα αλλαγών ενάντια στη γραφειοκρατία. Ο στόχος είναι η μείωση εντός της διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • Ταυτόχρονα, υλοποιείται ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα με 90 εκατ. ευρώ, τα 45 είναι από το υπουργείο Ανάπτυξης και το πρόγραμμά του στο RRF.
  • Χρηματοδότηση με 33 εκατ. ευρώ της ανάπτυξης του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “ThessINTEC” στη Θεσσαλονίκη και με 13,2 εκατ. ευρώ τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις για την ενίσχυση των ενεργειακών υποσταθμών και την αποθήκευση ενέργειας σε εννέα πάρκα. Ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτό το πρόγραμμα με άλλα 20 εκατ. ευρώ.
  • Πρόγραμμα έργων logistics για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε πως έχοντας ως στόχο την δημιουργία Βιώσιμων Εμπορευματικών Κέντρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics, δημιουργούνται τα δύο νέα logistics centers, ένα στην Αθήνα στο Θριάσιο και ένα στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου. Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ προϋπολογισμού 150 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις – Πέφτουν στην αγορά άνω 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια

Για την υλοποίηση της στρατηγικής για μεγάλες επενδύσεις το βάρος πέφτει στις παραμεθόριες περιοχές, σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο οδικός χάρτης για τα επόμενα δυόμιση χρόνια είναι:

  • Διατηρείται ο θεσμός των εμβληματικών επενδύσεων και μετά την ολοκλήρωση του RRF. Καθώς αποδείχτηκε -με το πρόγραμμα των 170 εκατ. ευρώ – ότι μπορούν να γίνουν πράξη σπουδαίες επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών, την αυτάρκεια της χώρας σε υλικά όπως το χαρτί, την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων όπως το οινόπνευμα και την πολύ σημαντική συμβολή στην αμυντική βιομηχανία.
  • Μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ.
  • Προωθείται ειδικό Καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
  • Όλες οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές, αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να επισημανθεί η σημασία τους. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται επιπρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
  • Ακόμη, 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή.
  • Προχωρημένη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προκήρυξη καθεστώτος αγροδιατροφής, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Όλα αυτά τα καθεστώτα θα προκηρυχθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι αιτήσεις θα λήξουν Μάιο και Ιούνιο και τα οριστικά αποτελέσματα θα έχουν βγει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2025. Και αντιστοίχως θα γίνει το 2026.
  • Για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεων δημιουργείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Ταμείο Εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ ευρώ. Με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
  • Επίσης, λειτουργεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) το Ταμείο Εγγυοδοσίας Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF) ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ταμείο παρέχει εγγύηση για τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου έναντι της επιχορήγησης και μακροπρόθεσμου για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Συνεχίζεται η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clawback, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας.
  • Σε αυτά προστίθεται και το πρόγραμμα των 102 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ψηφιακή μετάβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
  • Επισημαίνεται ότι ήδη είναι σε εξέλιξη και υλοποιούνται 61 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και την ενίσχυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
  • Ακόμη, διοχετεύονται 100 εκατ. ευρώ από το RRF -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων- για τη δημιουργία fund μεταφοράς τεχνολογίας και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αξιοποιούνται για τη δημιουργία του EquiFund II -το οποίο διαχειρίζεται το European Investment Fund (EIF)- για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία.
  • Ταυτόχρονα υλοποιείται και προχωρά ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα με προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη στην Τρίπολη και το Βόρειο Αιγαίο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Επένδυση άνω του 300 εκατ. ευρώ σε κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία – 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων

Ο τρίτος πυλώνας των μέτρων στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας σε ΜμΕ και startups:

  • Χρηματοδοτείται με 300 εκατ. ευρώ η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» για ερευνητικά έργα μεμονωμένων ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και ΑΕΙ.
  • Επιπρόσθετα, το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, διευρύνοντας τα φορολογικά κίνητρα για τη συμμετοχή των επενδυτών σε αυτές.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button