Η Κίνα κατηγορείται ότι κατέσχεσε συντρίμμια πυραύλων από ναυτικό Φιλιππινών


Η ακτοφυλακή της Κίνας κατέσχεσε βίαια τα ύποπτα συντρίμμια ενός κινεζικού πυραύλου που ρυμουλκούσε το φιλιππινέζικο ναυτικό στο νησί του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας , δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Φιλιππίνων, στην τελευταία σύγκρουση στην επίμαχη θάλασσα.


Το κινεζικό σκάφος μπλόκαρε δύο φορές το σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων προτού αρπάξει τα πλωτά συντρίμμια που ρυμουλκούσε την Κυριακή στα ανοιχτά του κατεχόμενου από τις Φιλιππίνες νησιού Thitu, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιναύαρχος Alberto Carlos. Ο ίδιος είπε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από το περιστατικό.


Το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες πριν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις φτάσει στις Φιλιππίνες για συνομιλίες με τον πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, όπου οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ενίσχυση της συμμαχίας τους για την ασφάλεια. Μιλώντας πριν από τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, η Χάρις είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «αταλάντευτη δέσμευση» να υπερασπίζονται τους διεθνείς κανόνες και κανόνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.


«Μια ένοπλη επίθεση στις Φιλιππίνες , τις ένοπλες δυνάμεις, τα δημόσια σκάφη ή τα αεροσκάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργροποιήσει τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ και αυτή είναι μια ακλόνητη δέσμευση που έχουμε προς τις Φιλιππίνες», είπε.


Πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής έχουν μπλοκάρει πλοία ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων που παραδίδουν προμήθειες στις δυνάμεις των Φιλιππίνων στα αμφισβητούμενα ύδατα στο παρελθόν, αλλά η κατάσχεση αντικειμένων στην κατοχή του στρατού άλλου έθνους αποτελεί ένα επιπλέον προκλητικό βήμα.


Το περιστατικό της Δευτέρας είναι η πιο πρόσφατη έξαρση σε μακροχρόνιες εδαφικές διαμάχες στη στρατηγική πλωτή οδό που περιλαμβάνει την Κίνα , τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν.


Ο Carlos είπε ότι οι Φιλιππινέζοι ναύτες, χρησιμοποιώντας μια κάμερα μεγάλης εμβέλειας στο νησί Thitu, εντόπισαν τα συντρίμμια να παρασύρονται σε ισχυρά κύματα κοντά σε μια άμμο λίγο πάνω από 500 μέτρα μακριά. Ξεκίνησαν σε μια βάρκα και ανέσυραν το επιπλέον αντικείμενο και άρχισαν να τα ρυμουλκούν πίσω στο νησί τους χρησιμοποιώντας ένα σκοινί δεμένο στη βάρκα τους.


Καθώς οι Φιλιππινέζοι ναύτες επέστρεφαν στο νησί τους, «παρατήρησαν ότι το σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής με αριθμό πλώρης 5203 πλησίαζε τη θέση τους και στη συνέχεια απέκλεισε την προσχεδιασμένη πορεία τους δύο φορές», είπε ο Carlos σε δήλωση.


Στη συνέχεια, το κινεζικό σκάφος ανέπτυξε ένα φουσκωτό σκάφος με προσωπικό που «ανέκτησε βίαια το εν λόγω πλωτό αντικείμενο κόβοντας τη γραμμή ρυμούλκησης που ήταν συνδεδεμένη με το λαστιχένιο σκάφος των Φιλιππινέζων ναυτικών. Οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί τους, είπε ο Carlos, χωρίς να διευκρινίσει τι συνέβη.


Ο Ταγματάρχης Cherryl Tindog, εκπρόσωπος της δυτικής διοίκησης του στρατού των Φιλιππίνων, είπε ότι το πλωτό μεταλλικό αντικείμενο φαινόταν παρόμοιο με ορισμένα άλλα κομμάτια κινεζικών συντριμμιών πυραύλων που βρέθηκαν πρόσφατα στα φιλιππινέζικα ύδατα. Πρόσθεσε ότι οι Φιλιππινέζοι ναύτες δεν αντιστάθηκαν στην κατάσχεση.

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.