Η αποζημίωση χρήσης κατεχόμενων περιουσιών 0,4% συζητήθηκε στην Επ. Προσφύγων

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των εσόδων από την είσπραξη του τέλους 0,4% από τις αγοραπωλησίες ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές, συζητήθηκε την Τρίτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι συζητήθηκε η εξέλιξη του ζητήματος σε ότι αφορά την αποζημίωση χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών 0,4%.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς και πάλι σήμερα, ανέφερε, ότι υπάρχει μια διάσταση προσέγγισης από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα – αυτά τα χρήματα θα πάνε στα χρέη που υπάρχουν εκεί με κρατικές εγγυήσεις ή θα πάνε για την απώλεια χρήσης;.

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες, συνέχισε, και πρέπει να καταλήξουμε και να ληφθεί πολιτική απόφαση. «Ελπίζω αυτό να μην το εκλάβει αυτή την φορά ο Υπουργός Οικονομικών ως λαϊκισμό. Θέλουμε να μας δώσουν απάντηση, τι λογαριάζουν να κάνουν με αυτά τα χρήματα που συνεχίζουν να εισπράττονται από τον Οκτώβριο του 2022, από τον Μάιο του 2023. Είναι μέσα στο ταμείο, 10,5 εκ. ευρώ», πρόσθεσε.

Δεν ισχυριζόμαστε, σημείωσε, ότι θα λυθούν τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με 10,5 εκ. ευρώ το εξάμηνο και 21 εκ. ευρώ τον χρόνο – ούτε θα γίνουμε πλούσιοι οι πρόσφυγες με αυτά τα χρήματα που ενδεχομένως να αποδοθούν για την απώλεια χρήσης.

Θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες, συνέχισε, και γι αυτό τον λόγο ψηφίσαμε τις νομοθεσίες που ήταν προτάσεις νόμου με πρωτοβουλία βουλευτών της Επιτροπής Προσφύγων να ψηφιστούν αυτές οι νομοθεσίες για να συνδεθεί ξανά ο κόσμος με την κατεχόμενη γη του.

«Δεν γίνεται να βλέπουμε να γίνονται όλες αυτές οι αναπτύξεις, κόσμος να προσφεύγει στην «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων και το κράτος να μένει με ψηλά τα χέρια, να παρακολουθεί μόνο αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι είναι η εκτελεστική εξουσία, και να έρθει στην Βουλή να συζητήσουμε. Θα πρέπει να καταλήξουν κάπου και τα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσει η εκτελεστική εξουσία κι όχι η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ακούμε τον Υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε, να μιλά τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Δεν μπορεί αυτό το θέμα που αφορά τους πρόσφυγες να είναι υπέρ της οριζόντιας ρύθμισης των δανείων. Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι να υπάρξει απόφαση και να έρθουν ενώπιον μας να μας την κοινοποιήσουν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ζήτησαν από την Επιτροπή Προσφύγων να συζητηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών «να βάλει χέρι» στα χρήματα των προσφύγων που μαζεύονται από το τέλος 0,4%, το οποίο ψήφισε η Βουλή.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του αντέδρασε από την πρώτη στιγμή όταν άκουσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να καλύψει παλιές της υποχρεώσεις.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αναμένουμε από την κυβέρνηση με σαφήνεια να αποσύρει τους σχεδιασμούς της», είπε.

Συμπλήρωσε ότι τα κεφάλαια αυτά είναι για να δημιουργηθεί η μαγιά για την εισαγωγή της απώλειας χρήσης για τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σεννέκης είπε ότι μετά τη συνεδρία της Επιτροπής στις 2 Μαΐου 2023, υπήρξε προσπάθεια να παρουσιαστεί πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να «βάλει χέρι» στα συγκεκριμένα έσοδα για κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, συνέχισε, ξεκαθαρίστηκε ότι η κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιο ευάλωτων κατηγοριών των προσφύγων από τα έσοδα του τέλους 0,4% αποτελεί εισήγηση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς το υπουργείο Οικονομικών και όχι το αντίστροφο.

Ως ΔΗΚΟ, συμπλήρωσε, έχουμε ως θέση αρχής ότι τα έσοδα από την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους θα πρέπει εξυπηρετούν τον σκοπό της νομοθετικής θεσμοθέτησής του, δηλαδή να μπαίνουν στο ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για σκοπούς αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης.

Εξάλλου σε δηλώσεις του, μιλώντας εκ  μέρους των εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου Μιχάλης Τζιόρτας είπε ότι κατά την συνεδρία της Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το θέμα.

Ανέφερε ότι «δική μας εισήγηση ήταν το 1%  αλλά βάση της νομοθεσίας που έχει γίνει είναι το 0,4% για το θέμα της απώλειας χρήσης».

Επεσήμανε ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί μόνο και μόνο για το θέμα της απώλειας χρήσης».

Το όλο θέμα, συνέχισε,  είναι πολυσυζητημένο και ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά, να υλοποιηθεί η απώλεια χρήσης.

Έχουμε να δούμε ακόμα, πρόσθεσε, το πώς θα γίνει μια διαχείριση ξεχωριστή για το θέμα του ταμείου που ήδη υπάρχει μια ροή χρημάτων στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάρχουν στον Φορέα, πρόσθεσε, αυτό είναι σημαντικό ότι πρέπει να βρει τρόπους ο Φορέας ή η κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να μειωθούν τα επιτόκια ή να είναι πιο μικρή η δόση.

Διαβάστε ακόμη: Ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους στην Επιτροπή Προσφύγων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.