Η ακρίβεια «γονατίζει» και την κτηνοτροφία


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, 17:02

Δυσβάσταχτο είναι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας για πολλές κτηνοτροφικές μονάδες στη χώρα καθώς η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές. Όπως δήλωσε ο κτηνοτρόφος Λευτέρης Αγγέλου στo ΜEGA, το αυξημένο και αβάσταχτο κόστος έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών μονάδων.

Οι κτηνοτρόφοι «βγαίνουν οριακά»

 

«Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλης, οι ζωοτροφές μας έχουν αυξηθεί κατά 100%-150%, η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 300%. Συνήθως όλα αυτά μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε όταν γίνονταν οι ανάλογες ενέργειες από τις εταιρείας. Πλέον οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω αύξηση, επομένως έχουν παγώσει οι τιμές», ανέφερε.

Όπως επισήμανε, κατά την περσινή χρονιά, το μηνιαίο κοστολόγιο για τη μονάδα του που διαθέτει 250 ζώα ανερχόταν στα 37.000 περίπου, ενώ φέτος οι δαπάνες ανέρχονται στα 46.000 ευρώ, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι «βγαίνουν οριακά»: «Βγαίνουμε οριακά και γι’ αυτό δεν μπαίνουν νέοι στον κλάδο, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις πλέον δεν μπορούν να κάνουν απόσβεση. Είναι τα κοστολόγια τόσο μεγάλα που δεν αξίζει να κάνει κάποιος τέτοιες επενδύσεις».

«Καμπανάκι» για έλλειψη στα γαλακτοκομικά

Ειδικότερα, η τσιμπημένη τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος οφείλεται στο μεγάλο κόστος παραγωγής: «Είναι μεγάλο το κόστος παραγωγή. Όταν ένα ζώο για να φτάσει στο σημείο να γίνει κρέας χρειάζεται δυο χρόνια για να τραφεί, ο παραγωγός πρέπει να έχει ένα τεράστιο πορτοφόλι για να συντηρήσει ένα κοπάδι».

Όλα τα παραπάνω είναι ασύμφορα για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι προειδοποιούν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει έλλειψη στα γαλακτοκομικά: «Σιγά σιγά το γάλα θα μειωθεί, απ’ ότι βλέπετε στα ράφια έχει αρχίσει και εμφανίζεται έλλειψη, τόσο στα γαλακτοκομικά προϊόντα όσο και στο νωπό γάλα».

Όπως τόνισε ο ίδιος έχει πάψει να παρέχει κρέας, καθώς δεν συμφέρει και ασχολείται μόνο με τα γαλακτοκομικά.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022, 17:02

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.