Ζοφερό το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας για το 2023


Ο πόλεμος στην Ουκρανία κτυπά ανελέητα και την Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία. Είναι δε ζοφερό το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας για το 2023, αφού βρίσκεται κάτω από τη σκιά της ύφεσης, η οποία άρχισε να εμφανίζει τα δόντια της. Ο κυκλώνας των οικονομικών επιπτώσεων δεν χαρίζεται ούτε στις ΗΠΑ, πόσω μάλλον στην Ουκρανία, η οποία, στην ουσία, δεν υπάρχει ως κράτος αφού έχει αρνητικό δείκτη ανάπτυξης, που πέφτει στο -35% επί του ΑΕΠ για το 2022.Βρίσκεται, δηλαδή, σε βαθιά ύφεση. Όσο, δε, για το επόμενο έτος, δεν υπάρχει πρόβλεψη.


Τη μεγάλη βεβαίως ζημιά καλούνται να πληρώσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι 9 από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης θα βρεθούν σε καθεστώς ύφεσης! Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Γερμανία με -0,3% (για το 2022, 1,5%) και η Ιταλία με -0,2% ( για το 2022, 3,2%), καθώς και άλλες. Στην κόψη του ξυραφιού είναι η Γαλλία, που βρίσκεται ήδη σε τεχνητή ύφεση.


Συρρίκνωση αντιμετωπίζει και η ΕΕ αφού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο μέσος όρος ανάπτυξης είναι στο 0,9%. Στη Ρωσία, πάντως, ο δείκτης της ύφεσης εκτιμάται ότι θα κατεβεί το 2022 στο -3,4% και το 2023 στο -2,3%.


Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.