Οικονομία

Ζαχαράκη: Τι προβλέπει η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Η προσβασιμότητα, η ανεξάρτητη διαβίωση, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και, κυρίως, η απασχόληση των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγική, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (ΕPSCO) των κρατών-μελών που πραγματοποιείται σήμερα (16.7.2024), στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 – 2030, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού καθώς και στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Στόχος μας» διευκρίνισε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη «είναι να μειώσουμε το χάσμα απασχόλησης για την αναπηρία, βελτιώνοντας το θεσμικό μας πλαίσιο, ενεργοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις υπηρεσίες υποστήριξης της απασχόλησης και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και τη συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διαθέτει πάνω από 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να διασφαλίσει ποιοτικές υπηρεσίες και ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία».

Αναφερόμενη η υπουργός στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού τόνισε ότι «συνεχίζουμε το εμβληματικό μας πρόγραμμα, παρέχοντας εξατομικευμένη, κατ’ οίκον βοήθεια για τη διαβίωση σε περισσότερους από 900 δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο.»

Ακόμα υπογράμμισε «Επιπλέον σχεδιάζουμε ανακαινίσεις σε 3.300 κατοικίες, χώρους εργασίας και δημόσια κτήρια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των υποδομών υποστήριξης. Μετατοπίζουμε τις προσπάθειές μας από μοντέλα που βασίζονται σε παροχές προς ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, εφαρμόζοντας μια σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης. Αρχίσαμε ένα πρόγραμμα για την απασχόληση 3.000 ανέργων από δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες, άνω των 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον 18 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό θα διατεθούν για την απασχόληση 1.000 ατόμων με αναπηρία σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας το παράδειγμα στο δημόσιο τομέα».

Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι «υλοποιούμε πολλαπλά προγράμματα κοινωνικής στέγασης σε διάφορους δήμους και πρόκειται να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ΤΑΑ για την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το πρώτο μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα περιλαμβάνει την τοπική ανάπτυξη ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του.

Επιπροσθέτως» ανέφερε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, «λειτουργούμε με επιτυχία 256 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας , με παραρτήματα ιδίως για τους Ρομά, και 11 Κέντρα Ένταξης Μεταναστών σε όλη την επικράτεια για να διευκολύνουμε τους ευάλωτους πολίτες μας να αναζητήσουν υπηρεσίες πρόνοιας στις τοπικές τους κοινότητες.

Κατά τα επόμενα τρία χρόνια στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» υπογράμμισε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη καταλήγοντας στην ομιλία της «θα διαθέσει περισσότερα από 355 εκατ. ευρώ για την παροχή υγιεινών γευμάτων σε εκατοντάδες σχολεία σε 153 δήμους σε όλη τη χώρα, ωφελώντας περισσότερους από 230.000 μαθητές.

Προωθούμε τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας σε εθνικό επίπεδο, διαθέτοντας περίπου 155 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατάρτιση και την απασχόληση 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και για 477 Ρομά».

To άρθρο Ζαχαράκη: Τι προβλέπει η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button