Εξοικονόμηση ενέργειας και αίτημα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην επιχείρηση έχει πάρει ήδη πάνω από ένας στους δύο (ποσοστό 52,6%) βιοτέχνες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπως προκύπτει από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο, που διενεργεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του φορέα.

Το 40,9% απαντά πως δεν έχει λάβει μέτρα, ενώ το 6,5% των συμμετεχόντων θεωρούν πως το θέμα δεν τους αφορά.

Την ίδια ώρα έντονο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών: το 68,4% των ερωτηθέντων απαντά πως η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση για την εγκατάσταση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων τούς ικανοποιεί. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 375 επιχειρήσεων, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 82,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, το 77,8% εκφράζεται θετικά για τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιανουαρίου 2024 και το 49,2% για την άμεση μετατροπή σε μόνιμες συμβάσεις όσων είναι μερικής απασχόλησης, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.

Αντίθετα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος υπό προϋποθέσεις δεν ικανοποιεί το 62,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ επτά στους 10 απαντούν πως η αύξηση των επιτοκίων έχει γίνει αισθητή στο δανεισμό της επιχείρησής τους.

Το 54% των συμμετεχόντων κρίνει ικανοποιητική την κατάσταση της επιχείρησης του, το 28,5% κακή και το 17,5% καλή. Για τους επόμενους έξι μήνες το 44,5% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα παραμείνει ίδια, ενώ το 39,4% πιστεύει πως θα χειροτερεύσει.

Ωστόσο υπάρχει και ένα 16,1%, που όντας περισσότερο αισιόδοξο, δηλώνει πως αναμένει να είναι καλύτερη. Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, το 46,7% δηλώνει πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το προσωπικό που έχει, το 12,4% πως θα απολύσει εργαζόμενους, το 10,2% πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 30,7% απαντά πως δεν απασχολεί προσωπικό.

Το 40,1% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων λένε πως παρέμεινε ίδιος. Το 19,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε.

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.