«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: «Έρχεται» επιδότηση έως και 50% για ενεργειακή αναβάθμιση των ΜμΕ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι δικαιούχοι

Μέσα στον μήνα Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που προβλέπει επιδότηση έως και 50% για την ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους  και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους.

Σημειώνεται ότι, όπως και τα προηγούμενα προγράμματα, έτσι και το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» έχει στόχο να αναβαθμίσει ενεργειακά τα κτίρια της χώρας, καθώς περίπου το 65% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και μόνο ένας μικρός αριθμός κτιρίων έχει ανακαινιστεί.

Η χρηματοδότηση αφορά -μεταξύ άλλων- σε θερμομονώσεις, σε επεμβάσεις στα συστήματα θέρμανσης – ψύξης, σκίασης ή αερισμού χώρων, ακόμη και σε φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται όποια απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται όποια απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται όποια απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων για τις μεσαίες επιχειρήσεις φτάνουν το 40%, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές φτάνουν το 50% για την εξοικονόμηση ενέργειας και το 40% για τις υπόλοιπες υποστηρικτικές δαπάνες. Για τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ. 

Οι επιλέξιμες δαπάνες

– Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση και εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.

– Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως -για παράδειγμα- αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από νέας τεχνολογίας LED.

– Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας και ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής.

– Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών από νεότερης τεχνολογίας αντλίες θερμότητας ή ψύκτες και ενίσχυση θερμομόνωσης δικτύων διανομής.

– Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων, όπως αντικατάσταση ανεμιστήρων από νέες ενεργειακά συσκευές (inverters).

– Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης.

– Επεμβάσεις εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως -μεταξύ άλλων- φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

To άρθρο «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: «Έρχεται» επιδότηση έως και 50% για ενεργειακή αναβάθμιση των ΜμΕ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι οι δικαιούχοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.