Εκλογές 2023: Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο «μπλόκο» Κασιδιάρη – Ο Αρεοπαγίτης που ψήφισε υπέρ

Το άλλο μεγάλο ερώτημα, ήταν εκείνο του «ΕΑΝ» με τον πρώην επίτιμο αντιεισαγγελέα, Αναστάσιο Κανελλόπουλο να παίρνει το «πράσινο φως» για συμμετοχή στις εκλογές.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Κασιδιάρη, η Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος αποφάσισε πως το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» που τελεί υπό την προεδρία του Δημήτρη Χατζηλιάδη δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές, καθώς έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως ο καταδικασμένος «διευθυντής» της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», είχε ζητήσει την εξαίρεση τριών δικαστών από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Διαφορετική προσέγγιση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, μαζί με την αντίδραση του Ηλία Κασιδιάρη που έκανε λόγο για κατάλυση της δημοκρατίας, ήρθαν και εκείνες των κομμάτων. Όχι όλων, αλλά μόνο εκείνων που ψήφισαν τον νόμο στη Βουλή για το «μπλόκο» στους «Έλληνες». Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ, δεν σχολίασαν την απόφαση.

Συγκεκριμένα, για «δικαίωση της κυβέρνησης» με την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, έκανε λόγο ο Άκης Σκέρτσος. Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανέφεραν «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης», ωστόσο δεν κρύβουν την απογοήτευσής του για το «ΕΑΝ».

Μάλιστα, λίγο μετά το «όχι» της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για το «κόμμα Κασιδιάρη» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας».

Ο Άκης Σκέρτσος επισήμανε: «Ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων, αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά ”ναι μεν, αλλά” επέλεξαν να ”ψαρεύουν” σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες. Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία».

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η «ανάγνωση» στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που τόνισαν ότι «σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης», ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν «ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα “Έλληνες” όσο και το κόμμα “ΕΑΝ”, όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος “ΕΑΝ” να ήταν πολύ πιο ισχυρή».

Και συμπλήρωσαν: «Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος “ΕΑΝ”, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα».

Ο Αρεοπαγίτης που ψήφισε υπέρ Κασιδιάρη

Στο μεταξύ, την ώρα που ο Άρειος Πάγος «έκοψε» με πλειοψηφία (9 στους 10) κατά πλειοψηφία από τις εκλογές 2023 το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», του καταδικασμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, έγινε γνωστό πως ο δικαστικός που ψήφισε κατά του «μπλόκου» στο κόμμα Κασιδιάρη είναι ο αρεοπαγίτης, Φώτιος Μουζάκης. Μάλιστα, ο κ. Μουζάκης μειοψήφησε καθώς θεώρησε ως αντισυνταγματικό τον νόμο Βορίδη που είχε στόχο τον αποκλεισμό του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της ΧΑ.

Παράλληλα, πέραν του κόμματος «Έλληνες» άλλες 13 υποψηφιότητες τέθηκαν εκτός εκλογών από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Με ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρεοπαγίτες «έκοψαν» το κόμμα «Έλληνες» γιατί αποτελεί τη συνέχεια της Χρυσής Αυγής, της καταδικασμένης από τη Δικαιοσύνη για εγκληματική οργάνωση.

Κασιδιάρης: Θα είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης με ανακοίνωσή του αμέσως μετά την απόφαση απαγόρευσης συμμετοχής του στις εκλογές δεν έκρυψε την οργή του: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα, γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου», δήλωσε ο ίδιος.

Τα κόμματα της κάλπης στις 21 Μαΐου

Συνολικά 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων έλαβαν το πράσινο φως για την κάθοδο τους στις επικείμενες εκλογές από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών την Κυριακή της 21ης Μαΐου είναι:

ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ (μ-λ)
ΟΚΔΕ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑ 21
ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
ΝΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
ΟΑΚΚΕ
Μ-Λ ΚΚΕ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΤΟΛΜΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
ΚΟΤΕΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
SOCIAL
ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΕΑΝ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Τα κόμματα που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο

Στον αντίποδα εκτός εκλογικής αναμέτρησης τέθηκαν 14 υποψηφιότητες από τις συνολικά 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Αναλυτικά «κόπηκαν» οι εξής:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.