Εκλογές στην Τουρκία: Απαγόρευση εισόδου σε Σκανδιναβούς βουλευτές

Την Άγκυρα καταγγέλλει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπηγια άρνηση να χορηγήσει διαπίστευση σε δύο σκανδιναβούς βουλευτές οι οποίοι επρόκειτο να πάνε στη χώρα ως παρατηρητές στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το μέτρο αυτό που θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στο έργο της διεθνούς αποστολής παρατηρητών», δήλωσε σε ανακοίνωση η Συνέλευση, η οποία στέλνει περισσότερους από εκατό βουλευτές επιπλέον των σχεδόν 400 εκπροσώπων που στέλνει ο ίδιος ο οργανισμός.

Η Τουρκία δεν έπρεπε να «επηρεάσει τη σύνθεση της αποστολής» βασιζόμενη σε «δηλώσεις που έγιναν» από βουλευτές «στο πλαίσιο της πολιτικής τους εντολής», πρόσθεσε.

Δύο βουλευτές, ο Δανός Σόρεν Σόντεργκααρντ (Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία, σοσιαλιστικό κόμμα) και ο Σουηδός (σοσιαλδημοκράτης) Καντίρ Κασίργκα δεν έλαβαν άδεια από την Άγκυρα για το ταξίδι αυτό.

Ο Σόντεργκααρντ δήλωσε ότι κατηγορήθηκε για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης».

Κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, δυνάμεις που αποτελούν αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Μια χώρα δεν μπορεί να διαλέγει τους βουλευτές που έχουν αποστολή παρατηρητή. Αυτό ρίχνει μια σκιά στις τουρκικές εκλογές, (αυτοί) δείχνουν ήδη ότι θέλουν να τις ελέγξουν» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μάχη στήθος με στήθος προαναγγέλλουν οι προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιπροσωπεύει την πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2002.

Το 2018, η Άγκυρα είχε ήδη αποκλείσει την είσοδο σε δύο βουλευτές, έναν Γερμανό και έναν Σουηδό.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που έχει 57 κράτη μέλη, ιδρύθηκε το 1975 στην καρδιά του ψυχρού πολέμου, για να ευνοήσει τις σχέσεις μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να παρακολουθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στα κράτη μέλη.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.