Δορυφορικές λήψεις της πυρκαγιάς Λεμεσού από τον «Ερατοσθένη»

Δορυφορικές λήψεις των καμένων εκτάσεων στην ημιορεινή Λεμεσού κατέγραψε το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του ΤΕΠΑΚ, επιβεβαιώνοντας την καμένη έκταση των 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η δορυφορική λήψη από τους δορυφόρους υψηλής ευκρίνειας PlanetScope, ημερομηνίας 7/8/2023, επιβεβαιώνει την έκταση της καμένης γης, η οποία είχε εκτιμηθεί με τον Sentinel-1 (Copernicus).

Η καμένη έκταση, προστίθεται, με βάση τα δεδομένα που παρέχονται από το ESA WorldCover αποτελείται κυρίως από θαμνώδη βλάστηση και επηρέασε τα χωριά Κόρφη, Παραμύθα, Απαισιά, Αψιού, Φασούλα και Γεράσα.

Η εκτίμηση της καμένης έκτασης της περιοχής του Αγίου Μάμα είναι 1.2 τετρ.χιλιόμετρα, με βάση την δορυφορική λήψη της PLANET SCOPE ημερομηνίας 4/8/2023.

Σημειώνεται δε ότι καπνός από τις πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού μεταφέρθηκε και καταγράφηκε από το σύστημα PollyXT lidar και το ηλιακό φωτόμετρο AERONET, του παρατηρητήριου Ατμοσφαιρικής Τηλεπισκόπησης του τομέα της Ατμόσφαιρας του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης».

Ο καπνός, συνεχίζει η ανακοίνωση, μεταφέρθηκε σε χαμηλά ατμοσφαιρικά ύψη, επηρεάζοντας τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τα 3 χλμ μέχρι και την επιφάνεια. Προστίθεται πως από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς (Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023) οι μετρήσεις με το σύστημα PollyXT lidar δείχνουν καπνό έως και τα 3χλμ, πάνω από το σταθμό του παρατηρητηρίου.

Αναφέρεται, επίσης, ότι κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς η εθνική υποδομή παρατήρησης των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του «Ερατοσθένη» κατέγραψε πρωτοφανείς συγκεντρώσεις καπνού κοντά στο έδαφος, ενώ τα σωματίδια καπνού επηρέασαν ιδιαίτερα την περιοχή της Λεμεσού μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες της 6ης Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.