ΔΟΑΕ: «Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού στη Ζαπορίζια παραβιάστηκε»


Ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επισκέφθηκε την Πέμπτη για αρκετές ώρες τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και δήλωσε ότι ειδικοί του ΔΟΑΕ θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις.


“Δεν πάμε πουθενά. Ο ΔΟΑΕ είναι τώρα εδώ, είναι στο εργοστάσιο και δεν κουνιέται – θα μείνει εδώ”, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στους δημοσιογράφους.


“Θα έχουμε συνεχή παρουσία εκεί, στο εργοστάσιο με μερικούς από τους εμπειρογνώμονές μου”, που θα μελετήσουν σε βάθος την κατάσταση. “Εχουμε πολλή δουλειά εδώ για να αναλύσουμε ορισμένες τεχνικές πλευρές”, πρόσθεσε.


Οι ειδικοί αυτοί, όπως είπε, θα παρέχουν αυτό που αποκάλεσε αμερόληπτη, ουδέτερη από τεχνική άποψη τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τι συμβαίνει επί του πεδίου. “Ανησύχησα, ανησυχώ και θα συνεχίζω να ανησυχώ για το εργοστάσιο μέχρις ότου έχουμε μια κατάσταση που να είναι πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη”, δήλωσε.


Η “φυσική ακεραιότητα του (ουκρανικού πυρηνικού) σταθμού” στη Ζαπορίζια “παραβιάστηκε”, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι αφότου επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις αυτές. 


“Η φυσική ακεραιότητα του σταθμού παραβιάστηκε επανειλημμένα”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης κατά την επιστροφή του στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος. “Δεν έχουμε στοιχεία για να το αξιολογήσουμε αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται”, πρόσθεσε.


Ένα μέρος της αποστολής του ΙΑΕΑ θα παραμείνει μέχρι την “Κυριακή ή την Δευτέρα” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ο ΔΟΑΕ σκοπεύει να “έχει συνεχή παρουσία” στον σταθμό και πέραν της ημερομηνίας αυτής, δήλωσε ο Γκρόσι, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.


“Υπάρχει μια ομάδα που θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα για να συνεχίσει την αξιολόγηση” της κατάστασης στον σταθμό, η τοποθεσία του οποίου βομβαρδίστηκε επανειλημμένα προκαλώντας φόβο για μια πυρηνική καταστροφή, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Ο Γκρόσι είπε ότι είδε “πολλά πράγματα” στις “τέσσερεις με πέντε ώρες” που πέρασε εκεί.


“Μπορέσαμε να επισκεφθούμε όλο τον χώρο. Ήμουν μέσα στις μονάδες (των αντιδραστήρων), είδα το σύστημα έκτακτης ανάγκης και άλλα δωμάτια, τις αίθουσες ελέγχου”, είπε εξαίροντας το ουκρανικό προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται στον σταθμό μετά την κατοχή του από τον ρωσικό στρατό.


“Ασφαλώς, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αλλά έχουν έναν απίστευτο βαθμό επαγγελματισμού”, τόνισε.


Ο ίδιος περιγράφει την “αρκετά δύσκολη κατάσταση” της ομάδας του που άκουσε σφοδρά πυρά κατά την διάρκεια της μετάβασής της στον σταθμό και διασχίζοντας την γραμμή του μετώπου. “Υπήρξαν στιγμές όπου τα πυρά ήταν εμφανή, από βαριά πολυβόλα, πυροβολικό, όλμους, δύο τρεις φορές, ανησυχούσαμε πολύ”, παραδέχθηκε ο Γκρόσι.


Διαβάστε ακόμη: «Η αποστολή ΙΑΕΑ θα θεωρηθεί επιτυχής αν οδηγήσει σε αποστρατιωτικοποίηση»


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.