Δεν αυξάνονται τα επιτόκια για καθυστερημένες ή ρυθμισμένες οφειλές για τουλάχιστον ένα χρόνο

Δεν θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τόκο οι φορολογούμενοι εκείνοι που καθυστερούν να πληρώσουν κάποιο φόρο, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια και παράλληλα έχει προαναγγείλει ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Το υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» για ένα χρόνο τα επιτόκια με βάση τα οποία υπολογίζονται οι τόκοι που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους στην περίπτωση καθυστέρησης στην εκπλήρωση της υποχρέωσης, ενώ στα ίδια επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια που επιβάλλονται στις οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί ή εντάσσονται σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ συμπαρασύρει σχεδόν αυτόματα τις επιβαρύνσεις που σχετίζονται άμεσα με τον υπολογισμό των τόκων και των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.

Ωστόσο, για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος (έως 2 Νοεμβρίου 2023) δεν μεταβάλλει τα επιτόκια του άρθρου 53 του ΚΦΔ που αφορούν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και τους τόκους επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής φόρου παραμένει στο 8,76% ετησίως ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% ετησίως ή 0,50% για κάθε μήνα σε περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Σύμφωνα με την νομοθεσία οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν είναι τα εξής:

  • Για εκπρόθεσμη καταβολή φόρου, το ισχύον επιτόκιο είναι 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

  • Στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγια ρύθμισης αναμένεται να επανεξεταστεί εντός του 2023. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.

  • Για την ρύθμιση των 120 δόσεων, το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.

  • Για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

To άρθρο Δεν αυξάνονται τα επιτόκια για καθυστερημένες ή ρυθμισμένες οφειλές για τουλάχιστον ένα χρόνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.