Γερμανία: Ενέργεια και τρόφιμα ενισχύουν τον πληθωρισμό

Αγαθά και υπηρεσίες κόστισαν τον Οκτώβριο κατά 10,4% περισσότερο από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στο 10,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1951, έφθασε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, λόγω κυρίως του ενεργειακού κόστους και των τιμών των τροφίμων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανοδική τάση ενδέχεται να συνεχιστεί.

Αγαθά και υπηρεσίες κόστισαν τον Οκτώβριο κατά 10,4% περισσότερο από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 10%.

«Οι κύριοι λόγοι παραμένουν οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών για τα προϊόντα ενέργειας. Βλέπουμε όμως όλο και περισσότερες αυξήσεις στις τιμές πολλών άλλων αγαθών και υπηρεσιών», επισήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γκέοργκ Τιλ και ανέφερε ως παράδειγμα τα τρόφιμα, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο 20,3% ακριβότερα από ό,τι τον Οκτώβριο του 2021.

Στα βρώσιμα λίπη και έλαια η αύξηση έφθασε το 49,7%, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά το 28,9%, στα λαχανικά το 23,1% και στο ψωμί και τα προϊόντα δημητριακών το 19,8%.

Η βασικότερη ωστόσο κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού παραμένει η ενέργεια, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο κ. Τιλ και έκανε λόγο για αύξηση των τιμών κατά 43% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 7% για το φυσικό αέριο ενδεχομένως να απέτρεψε περαιτέρω αύξηση, διευκρίνισε.

Για τα νοικοκυριά, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση κατά 109,8%, ενώ η τιμή για καυσόξυλα, πέλετ και άλλα στερεά καύσιμα αυξήθηκε κατά 108,1% και για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 82,8%. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 26% και της βενζίνης κατά 22,3%.

Οι καταναλωτές πρέπει πιθανότατα να είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζει να ζητήσει αυξήσεις από τους πελάτες της στο εγγύς μέλλον. Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο πληθωρισμός για το 2022 θα φτάσει το 8% και θα περιοριστεί στο 7,4% το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.