ΓΓ ΑΚΕΛ: Να εντείνουμε την μάχη ενάντια στο φασισμό


Για να τιμούμε γνήσια την αντιφασιστική νίκη, για να καταθέτουμε με ειλικρίνεια τα στεφάνια της αγάπης μας και της τιμής που αποδώσουμε στους αντιφασίστες αγωνιστές και όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό πρέπει να συνεχίσουμε  και να εντατικοποιούμε τη μάχη ενάντια στον φασισμό και την ακροδεξιά σήμερα για να μην ζήσει η ανθρωπότητα σήμερα τέτοιες τραγωδίες όπως έζησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.


Ο κ Στεφάνου μιλούσε κατά την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν της 9ης του Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης σε Μνημείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Λευκωσία.


Οι διάφορες τελετές, οι διάφορες εκδηλώσεις μνήμης «έχουν μια σημειολογία που ξεπερνά κατά πολύ απλά την απόδοση τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν εναντίον στον φασισμό σε όλους όσοι θυσιάστηκαν στα διάφορα πεδία των μαχών για να αντιμετωπιστεί το φασιστικό θηρίο», ανέφερε.


«Οι εκδηλώσεις μνήμης μας μεταφέρουν από το παρελθόν στο σήμερα καλώντας μας να παραδειγματιστούμε από τραγωδίες του παρελθόντος για να αποφεύγουμε είτε λάθη είτε αρνητικές εξελίξεις από το παρελθόν, για να μην ζήσουμε και εμείς τραγωδίες που έζησε η ανθρωπότητα όπως την μεγάλη τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία είχε γεννήσει ο φασισμός», πρόσθεσε.


Ανάφερε ότι όταν κερδήθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, όταν τελικά οι αντιφασιστικές δυνάμεις με προεξάρχουσα δύναμη την Σοβιετική Ένωση μπήκαν στο Βερολίνο και τελικά έπνιξαν το θηρίο του φασισμού ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, πολύ προφητικά είχε πει, «να μην χαιρόμαστε ότι σκοτώσαμε το τέρας γιατί η σκύλα που γέννησε το τέρας βρίσκεται ξανά σε οργασμό, ήταν λες και αυτά τα λόγια τα είπε για το σήμερα».


Γιατί σήμερα, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνο σκηνικό για την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητα αφού «ο φασισμός, η ακροδεξιά σηκώνουν κεφάλι και μάλιστα διάφορες δυνάμεις προσπαθούν να κανονικοποιήσουν τη ακροδεξιά και τον φασισμό».


Βρίσκονται, είπε, «σε διάφορα κοινοβούλια, δυστυχώς και στο δικό μας κοινοβούλιο εκμεταλλεύονται αυτές οι δυνάμεις τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί ο σύγχρονος καπιταλισμός στον κόσμο, οι πολιτικές εκείνες που διευρύνουν τις ανισότητες ωθούν περισσότερο κόσμο στην φτώχεια οξύνουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και εκεί ο φασισμός, η ακροδεξιά αλιεύουν λαϊκά ερείσματα».


«Η τραγωδία του Β παγκοσμίου πολέμου μας καλεί ξανά να αναστοχαστούμε τα όσα έγιναν και δεν έγιναν για να αντιμετωπιστεί το θηρίο του φασισμού τότε για να αντιμετωπίσουμε το θηρίο του φασισμού και της ακροδεξιάς σήμερα με αποφασιστικότητα χωρίς να κλείνουμε τα μάτια και πολύ περισσότερο χωρίς να θεωρούμε, γιατί κάποιοι θεωρούν ως εφεδρεία του συστήματος την ακροδεξιά», είπε ο κ. Στεφάνου.


Συνέχισε αναφέροντας ότι «για να τιμούμε γνήσια την ακτιφασιστική νίκη, για να καταθέτουμε με ειλικρίνεια τα στεφάνια της αγάπης μας και της τιμής που αποδώσουμε στους αντιφασίστες αγωνιστές και όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό πρέπει να συνεχίσουμε  και να εντατικοποιούμε τη μάχη ενάντια στον φασισμό και την ακροδεξιά σήμερα για να μην ζήσει η ανθρωπότητα σήμερα τέτοιες τραγωδίες όπως έζησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».


«Αιωνία η τιμή στους αντιφασίστες μαχητές/πολεμιστές, αιωνία η μνήμη σε όλους εκείνους που έδωσαν την ζωή τους, αιωνία η μνήμη σε Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Λατίνους και Αρμένιους που εστρατεύτηκαν στην αντιφασιστική μάχη, έδωσαν τη ζωή τους», κατέληξε.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο βετεράνος πολεμιστής Μενέλαος Κουζούπης, «από τους λίγους ζώντες ακόμα, είναι μια ζωντανή μαρτυρία της συνεισφοράς της Κύπρου στον αγώνα αλλά και της συνεισφοράς ΑΚΕΛ» στον αντιφασιστικό αγώνα.


«Έδωσε τον δικό του αγώνα μαζί με άλλους συντρόφους του σε διάφορα μέτωπα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε.


Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί και η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.


donate

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.