Γαλλία: Όλα τα στοιχεία συντρέχουν για μια σφοδρή επίθεση της Ρωσίας


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.


 


«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.


«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.


«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.


Η Ρωσία έκρινε πιθανή σήμερα μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία και ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, τη στιγμή που ο φόβος μιας επικείμενης εισβολής φθάνει στο αποκορύφωμά του.


«Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση με μια κλιμάκωση που εντείνεται», επισήμανε, εντούτοις, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.


«Είναι επείγον για όλους μας να σταματήσει η κλιμάκωση».


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει την Ουκρανία να έχει την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της…».


«Εάν κατά σύμπτωση, η κυριαρχία, ένα μέρος της κυριαρχίας ή της ακεραιότητας της Ουκρανίας αμφισβητηθούν από μια σημαντική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, μαζικές κυρώσεις», τόνισε.


Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.


«Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Παρίσι συστήνει μονάχα, προς το παρόν, στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.


Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η δράση των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν 


Δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες ώστε να συνεχιστεί η μάχη εναντίον των ισλαμιστών στο Μαλί και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την αναδιοργάνωση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.


«Εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να δρούμε στο Μαλί, κάτι που είναι σαφές ότι συμβαίνει, τότε θα συνεχίσουμε να πολεμάμε δίπλα, με τις χώρες του Σαχέλ», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 5.


Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν, στο Μαλί βρίσκονται πλέον περίπου 1.000 μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας ασφαλείας Βάγκνερ και ο στόχος τους είναι να «προστατεύσουν τη χούντα» του Μπαμακό.


Η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της που συμμετέχουν στην αποστολή Μπαρκάνε στο Μαλί υποστηρίζουν ότι η χούντα προσκάλεσε τους μισθοφόρους που δρουν σε διάφορες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αλλά επίσης και στη Λιβύη και τη Συρία. Το Παρίσι θεωρεί ότι η παρουσία τους είναι άλλος ένας παράγοντας αστάθειας και είναι «ασύμβατη» με τη δράση των Γάλλων στρατιωτών και των συμμάχων τους εναντίον των τζιχαντιστών. Η χούντα του Μαλί από την πλευρά της διαψεύδει ότι έχει κάποια σχέση με τη Βάγκνερ αλλά δηλώνει ότι συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία.


Η Γαλλία, που πολεμά τις τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Σαχέλ εδώ και εννέα χρόνια, ενδέχεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών την αποχώρηση των δυνάμεών της από το Μαλί. Δηλώνει όμως ότι προτίθεται να συνεχίσει τον αγώνα της σε άλλες χώρες του Σαχέλ.


Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ Θα δώσουν έως και 1 δισεκ. σε εγγυήσεις κρατικών δανείων στην Ουκρανία


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.