Γάλλος ΥΠΕΞ: Λίγες μέρες έμειναν για μια συμφωνία ή μια μετάβαση στην κρίση


Το Ιράν έχει μόνο μερικές “μέρες” για να καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα ή να προκαλέσει μια “σοβαρή κρίση” διάδοσης (των πυρηνικών), προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.


 


“Όσο προχωράμε, τόσο περισσότερο το Ιράν επιταχύνει τις πυρηνικές του διαδικασίες, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα μέρη να προσχωρήσουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/ συμφωνία του 2015), επομένως έχουμε φτάσει στο σημείο καμπής, αυτή τη στιγμή”, είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ενώπιον της Γερουσίας.


“Δεν είναι θέμα εβδομάδων, είναι θέμα ημερών”, επέμεινε, τονίζοντας ότι μια συμφωνία μπορεί “να επιτευχθεί”.


Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης στοχεύουν να επαναφέρουν την Ουάσινγκτον στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κυρίως με την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση της Τεχεράνης προς τις δεσμεύσεις της.


Οι άλλοι υπογράφοντες τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποχώρησαν το 2018, “βρήκαν μια σύγκλιση” στη Βιέννη για να καταλήξουν, υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.


“Χρειαζόμαστε (τώρα) πολιτικές αποφάσεις από την πλευρά των Ιρανών”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.


“Έχουν μπροστά τους μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή: είτε πυροδοτούν μια σοβαρή κρίση τις επόμενες ημέρες, καλύτερα να μας έλειπε, είτε δέχονται τη συμφωνία που σέβεται τα συμφέροντα όλων των μερών, και ιδιαίτερα τα συμφέροντα του Ιράν”, πρόσθεσε.


Η συμφωνία πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, επανέφεραν βαριές οικονομικές κυρώσεις, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.