Κόσμος

Γάζα: Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με στόχο την εκεχειρία – Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA

Έντονες είναι οι διεθνείς πιέσεις προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς  η οποία θα επιτρέψει να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι, την ώρα που οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για την επίθεση στη Ράφα.

Αποκαλυπτικό των προσπαθειών είναι ότι ο διευθυντής της CIA, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρίτσαρντ Μπερνς, αναμένεται εντός της ημέρας στο Κάιρο, για νέες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ, κυρίως για την απελευθέρωση ομήρων που εξακολουθεί να κρατά στον θύλακο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμφωνα με πηγές ενήμερες σχετικά.

Οι επαφές αυτές θα γίνουν στον απόηχο της συνάντησης που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν στοιβαχτεί 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται για τέσσερις και πλέον μήνες.

Ο ίδιος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει «τη στρατιωτική πίεση ως την ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς, της οποίας η Ράφα είναι κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό», και για να απελευθερωθούν «όλοι οι όμηροι».

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επιμένουν πως εναντιώνονται σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας χωρίς λύση για τους άμαχους που είναι παγιδευμένοι στη Ράφα, που πλέον έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «αξιόπιστο» σχέδιο για να προστατευθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι πριν ξεκινήσει επίθεση, κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον Αμπντάλα Β΄.

Ο μονάρχης, η χώρα του οποίου ήταν το δεύτερο αραβικό κράτος που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ (το 1994), πήγε πολύ πιο μακριά.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα», όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι ήδη «αφόρητη», τόνισε ο Αμπντάλα Β΄, καλώντας να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», «άμεση» και «διαρκής», στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται για (να συναφθεί) συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, θα φέρει άμεσα περίοδο ηρεμίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων στη Γάζα», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί κατάπαυσης του πυρός άνευ όρων και επ’ αόριστον.

Την περίοδο αυτή μπορεί να συμφωνηθεί «κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Εξαναγκαστικός εκτοπισμός»

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ θα προσφέρει στους αμάχους «ασφαλή διέλευση» για να φύγουν από τη Ράφα — χωρίς να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση.

«Θα απομακρύνουν εσπευσμένα» τον παλαιστινιακό πληθυσμού «πού; Στο φεγγάρι;» διερωτήθηκε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Ο ΟΗΕ δεν πρόκειται ούτε να δεχθεί, ούτε να συμπράξει στον «εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού» που έχει καταφύγει στη Ράφα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του.

Η προοπτική της επίθεσης στη Ράφα είναι «τρομακτική», τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» για την τύχη των αμάχων.

Κάπου 1,7 εκατ. άνθρωποι, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον θύλακο, που παραμένει βυθισμένος σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Η Ράφα είναι εξάλλου η βασική πύλη της βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, που είναι ανεπαρκής για να καλυφθεί ο ωκεανός αναγκών του πληθυσμού, ο οποίος πλέον απειλείται, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), από «λιμό».


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button