Βρετανία: Ώρα μηδέν για τις οικονομικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης
Σήμερα (08.07.24) θα εκθέσει τα σχέδια της κυβέρνησης, η νέα Υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων στην πρώτη της σημαντική ομιλία, καθώς το κόμμα προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της σαρωτικής νίκης του στις εκλογές στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει “χρόνος για χάσιμο” για την ανύψωση του ρυθμού ανάπτυξης της Βρετανίας (μετά τις εκλογές), θα πει η Ριβς σε ακροατήριο επιχειρηματιών στο κεντρικό Λονδίνο, δεσμευόμενη να “διορθώσει τα θεμέλια” της βρετανικής οικονομίας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που εστάλησαν εκ των προτέρων από το υπουργείο Οικονομικών.
Ο πυρήνας του σχεδίου της Ριβς είναι να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια λίρες ιδιωτικών επενδύσεων με τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών μέσων που θα τονώσουν τη ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές, ανέφερε για πρώτη φορά το Bloomberg πριν από τις εκλογές. Εδώ και μήνες, ο Ριβς εργάζεται για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για έργα που είναι κεντρικά στα αναπτυξιακά σχέδια των Εργατικών, σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η οικοδόμηση κατοικιών και οι υποδομές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η Ριβς θα εκθέσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά στην ομιλία της σήμερα.
“Όπου οι κυβερνήσεις δεν ήταν πρόθυμες να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις για την επίτευξη ανάπτυξης – ή περίμεναν πολύ καιρό για να δράσουν – εγώ θα αναλάβω δράση”, πρόκειται να πει ο Reeves. “Είναι πλέον εθνική αποστολή”.
Η ενίσχυση του μεγέθους της οικονομίας της Βρετανίας αποτελεί κρίσιμο στόχο για τον νέο πρωθυπουργό Keir Starmer, ο οποίος δήλωσε ότι η τόνωση της ανάπτυξης θα σήμαινε ότι η κυβέρνησή του δεν θα χρειαζόταν να αυξήσει τους φόρους ή να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες για να εξισορροπήσει τα οικονομικά της χώρας.
Βέβαια, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι οι Εργατικοί θα μπορέσουν να αυξήσουν την ανάπτυξη αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία και τις δαπάνες στον πρώτο τους προϋπολογισμό το φθινόπωρο, όπου προβλέπεται να αντιμετωπίσουν δημοσιονομική τρύπα 20 δισεκατομμυρίων λιρών (26 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Στο πλαίσιο της προσπάθειας των Εργατικών να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ ηγείται μιας ομάδας εργασίας που συμβουλεύει τον Ριβς σχετικά με τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου πλούτου. Η ομάδα εργασίας του Carney, στην οποία συμμετέχουν η διευθύνουσα σύμβουλος της Aviva, Αμάντα Μπλανκ (Amanda Blanc) και ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays CS Venkatakrishnan, θα υποβάλει τα πορίσματά της την Τρίτη, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Ο Κάρνεϊ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bloomberg Inc.
Η μεγάλη έμφαση που δίνουν οι Ριβς και Στάρμερ στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων παραπέμπει στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν υπό τον Τόνι Μπλερ και τον Γκόρντον Μπράουν επεκτάθηκαν οι πρωτοβουλίες ιδιωτικής χρηματοδότησης και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτά τα λεγόμενα έργα PFI θεωρήθηκαν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα λόγω των ερωτημάτων σχετικά με την αξία των χρημάτων τους, την ποιότητα των ιδιωτικών έργων και τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να κρατηθεί το χρέος μακριά από τον ισολογισμό της κυβέρνησης.
Οι Εργατικοί έχουν επίσης δηλώσει ότι θα διοργανώσουν μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τις επενδύσεις κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας τους και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με αυτό που ονομάζει Βρετανικό Συμβούλιο Υποδομών για να συζητήσουν με βρετανικές και διεθνείς επενδυτικές εταιρείες πώς μπορούν να ξεκλειδώσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της BlackRock, της Lloyds Banking Group, της Santander, της HSBC, της Phoenix Group και της Fidelity International.
“Είναι απολύτως σωστό ότι θέλουμε οι επενδυτές να έρθουν μαζί με αυτά τα κρατικά χρήματα”, δήλωσε ο Starmer στην τελευταία τηλεοπτική συζήτηση πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου. “Μιλάμε με παγκόσμιους επενδυτές εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, λέγοντας ότι αν βάλουμε αυτά τα χρήματα που ορίζονται στο μανιφέστο μας, αν έρθετε μαζί τους και βάλουμε πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια λίρες, ώστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση να μπορέσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε”.
Το μεγάλο οικονομικό βήμα του Ριβς ακολουθεί ένα πολυάσχολο Σαββατοκύριακο δραστηριοτήτων για τη νέα κυβέρνηση του Στάρμερ, η οποία προσπάθησε να μεταδώσει μια αίσθηση επείγοντος και δράσης από τότε που κέρδισε την ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου.
To άρθρο Βρετανία: Ώρα μηδέν για τις οικονομικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.