Βουλή: «Πέρασε» το νομοσχέδιο για εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Θριάσιο Πεδίο. Θετικά ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.  

Ειδικότερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για την «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο», ολοκληρώθηκε με την υπερψήφισή του από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, καταψήφισαν τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης έδωσε έμφαση στις βασικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου που, όπως είπε, προβλέπουν ότι:

– Αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς το ελληνικό δημόσιο από 2,51% σε 5% ενώ αυξάνεται αντίστοιχα και η ελάχιστη πληρωμή προς το δημόσιο από τις 350.000 ευρώ ετησίως σε 700.000 ευρώ.

– Μειώνεται η περίοδος παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για άλλα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.

– Εισάγεται μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50% – 50% ανάμεσα στα κέρδη του παραχωρησιούχου και του ελληνικού δημοσίου.

«Οι επενδύσεις σε υποδομές αποκτούν μεγάλη προστιθέμενη αξία και θέτουν τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη σε στερεές βάσεις. Μια ανάπτυξη με ξεκάθαρο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο που επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Βουλή: Οι τοποθετήσεις της Αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιωάννης Σαρακιώτης τόνισε ότι το κόμμα του «συντάσσεται με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το αναπτυξιακό έργο στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς συνιστά παρακαταθήκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατάφερε και το ξεμπλόκαρε και υπέγραψε την αρχική σύμβαση παραχώρησης».

«Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την διαφάνεια και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε ότι το κόμμα της «καταψηφίζει την κύρωση γιατί δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα συνεχίζει, τη στρατηγική καπιταλιστικής ανάπτυξης και εργασιακού μεσαίωνα της αρχικής σύμβασης που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος υποστήριξε ότι και οι νέες τροποποιήσεις είναι συμφέρουσες μόνο για τον ιδιώτη χωρίς να προασπίζεται ικανοποιητικά το δημόσιο συμφέρον ενώ ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, έκανε λόγο για «μία εντελώς σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται και σήμερα με τους ίδιους απαράδεκτους όρους».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.