Βορίδης: Ψήφος αποδήμων και ξένα πανεπιστήμια, στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα που είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις του σήμερα και μίλησε για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, τα ξένα πανεπιστήμια, αλλά και τη σχέση του Ηλία Κασιδιάρη με το κόμμα «Σπαρτιάτες».

Για την ψήφο των αποδήμων Μάκης Βορίδης είπε ότι η ίδια νομοθετική πρόταση που είχε κατατεθεί στη Βουλή το 2021 είχε ψηφιστεί από ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, άρα πρέπει να γίνει το ίδιο και τώρα, ενώ για τα ξένα πανεπιστήμια είπε ότι είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του Άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επιτρέπει να έρθουν στην Ελλάδα ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εν αρχή και με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών – το οποίο, όπως είπε, πρόκειται να ψηφισθεί μέχρι τέλος Ιουλίου – ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «τα περισσότερα έχουν εξαγγελθεί προεκλογικώς».

Άλλωστε, προσέθεσε, «για τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία συνολικά, το ζήτημα της έντιμης και καθαρής σχέσης με τους ψηφοφόρους μας, από τη στιγμή που εγκρίνουν το πρόγραμμά μας, είναι προτεραιότητα. Θέλουμε να είμαστε από τις κυβερνήσεις, που αυτό το οποίο λέμε, το κάνουμε».

Ψήφος αποδήμων

Σε άλλη συνέντευξή του, στα «Παραπολιτικά FM», στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, επεσήμανε ότι η ίδια νομοθετική πρόταση, αυτή δηλαδή του 2021, που τότε την είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, τώρα θα έπαιρνε 202 ψήφους με τους σημερινούς συσχετισμούς. «Άρα, περνάει. Και, καταλαβαίνω από τις τοποθετήσεις στο Κοινοβούλιο ότι αυτό το θέμα ετέθη και από άλλα κόμματα. Άρα, έχει ωριμάσει και θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για να προχωρήσουμε στη ρύθμιση», συμπέρανε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Όσον αφορά τη σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και τη σχετική αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Βορίδης περιέγραψε το βασικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι «η αλλαγή του άρθρου 16 να γίνει χωρίς αστερίσκους, να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα».

Μέχρι τότε, όμως, συνέχισε «ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλουμε να δούμε τη δυνατότητα της λειτουργίας αλλοδαπών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσα από τον μηχανισμό των διακρατικών συμβάσεων και την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 28 του Συντάγματος».

Εν προκειμένω «κατά την άποψή μας εφ’ όσον αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τότε έχει χαρακτήρα υπερσυνταγματικό και μπορεί να κάμψει τη συνταγματική απαγόρευση».

Βέβαια, οι διακρατικές συμβάσεις δεν λύνουν συνολικώς το θέμα αναθεώρησης του άρθρου 16, διευκρίνισε, -και τούτο γιατί «δεν μπορούν να γίνουν ελληνικά πανεπιστήμια και γιατί παραμένει το ερώτημα, εάν, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, θα μπορούσαν να έλθουν Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, Πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως». Στο «δια ταύτα», «ο Κυριάκος Πιερρακάκης δουλεύει στην κατεύθυνση αυτή για να διαμορφώσει ένα πρώτο νομοθετικό πλαίσιο. Φαντάζομαι αυτό θα το έχουμε κάνει μέσα στο φθινόπωρο και εν συνεχεία να γίνουν οι διακρατικές συμφωνίες».

Τι είπε για «Σπαρτιάτες» και Κασιδιάρη

Στην τοποθέτησή του για το κόμμα «Σπαρτιάτες» και με δεδομένο ότι «έχει πάνω του το στίγμα της στήριξης Κασιδιάρη και την ταύτιση μαζί του», παρατήρησε πως καταβάλλει μια προσπάθεια «να εμφανισθεί ως υπερθεσμικό, με συνεχείς αναφορές στη δημοκρατία». Με άλλα λόγια, προσπαθούν να δώσουν μια καθησυχαστική και κατευναστική εικόνα, ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, η διάταξη απαγόρευσης καθόδου στις εκλογές του κόμματος «Έλληνες» «δούλεψε, και δούλεψε γιατί απέκλεισε το κόμμα του Κασιδιάρη, “Έλληνες”. Επίσης, απέκλεισε τη δεύτερη προσπάθειά του να είναι ο ίδιος υποψήφιος με ανεξάρτητους συνδυασμούς. Δεν είναι ο ίδιος βουλευτής».

Για το από εδώ και πέρα, «η σχέση του κόμματος (σ.σ. των «Σπαρτιατών») «με τον Κασιδιάρη θα αξιολογηθεί». Ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να έλθει νέα διάταξη, που θα μπλοκάρει το καταδικασμένο στέλεχος της «Χρυσής Αυγής» από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Μάκης Βορίδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Επεσήμανε, ωστόσο, την αντίφαση, όπως είπε, να είναι κανείς αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, καταδικασμένος για την ιδιότητα αυτή, και από την άλλη, «να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό ή τον πολιτικό εν γένει. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται», τόνισε εν κατακλείδι.

 

«Mission impossible, ο ΣΥΡΙΖΑ»

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως… «δεν σώζεται, είναι mission impossible». Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, «υπάρχουν βαθιά αντινομικές στρατηγικές, οι οποίες εκφράζουν το σχεδόν ταυτοτικό πρόβλημα, που έχει σήμερα η Αριστερά. Είναι κάτι που ξεπερνά τα πρόσωπα».

Εξ άλλου, έχει αποδοκιμασθεί μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, ο ελληνικός λαός καταψήφισε την πλειοδοσία του Τσίπρα». Και, κλείνοντας τη συγκεκριμένη απάντηση, «υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και ιδέες, τις οποίες υπερασπίζεται διαχρονικά η Αριστερά, και οι οποίες δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. Κάποιοι θα πουν να πάμε πιο αριστερά και άλλοι να πάμε προς μια σοσιαλδημοκρατική στροφή», δήλωσε θέλοντας να υπογραμμίσει, έτσι, το πρόβλημα στρατηγικής που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε.

Καθώς δε, επανέρχεται, από μέσα ενημέρωσης, το θέμα του κοινοβουλευτικού ορίου του 5%, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε επί του παρόντος θέματα εκλογικού νόμου. Έχουμε μόλις κερδίσει τις εκλογές, έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε 500 ζητήματα να ανοίξουμε. Άρα, μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα που δεν είναι στο τραπέζι. Θα μας απασχολήσουν όταν έρθει η ώρα, αλλά η ώρα δεν είναι δέκα ημέρες μετά τις εκλογές. Αυτά δεν είναι γειωμένα με τη συζήτηση που κάνει τη στιγμή αυτή, η κυβέρνηση».

Καθώς ο υπουργός Επικρατείας έχει την αρμοδιότητα της ρύθμισης οριζοντίων θεμάτων που αφορούν τις ανεξάρτητες Αρχές, έκανε γνωστό, ακόμη, πως «υπάρχει μία αντίληψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης – και το πιστεύει και ο πρωθυπουργός, και το πιστεύω και εγώ – ότι κάποια στιγμή υπήρξε… πληθωρισμός με τις ανεξάρτητες Αρχές».

Συστήνονταν, μάλιστα, αρχές ακόμη για θέματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από Αρχές, που ήδη λειτουργούσαν, υποστήριξε.

Ερωτηθείς για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό, ο οποίος «είπε ότι στο τέλος της στρατηγικής για την ισότητα υπάρχει και ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών». Κατά την άποψή του, επίσης, «θέμα Εκκλησίας εδώ δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει να κάνει με θρησκευτικό γάμο, είναι ένας πολιτικός γάμος». Εξ άλλου, «η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και την έχω εκφράσει πολιτικά. Όταν είχε έρθει το σύμφωνο συμβιώσεως, το είχα καταψηφίσει».

Συνάντηση στο Βίλνιους

Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, και εστιάζοντας στην επικείμενη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα του, ότι, «ενδεχομένως, και αυτή η συνάντηση, η οποία θα γίνει στο Βίλνιους, θα είναι ένα ξεκίνημα ενός διαλόγου που μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές: να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, ότι μπορούμε να προκρίνουμε θέματα της θετικής ατζέντας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η επιθετική ρητορική και οι μονομερείς κινήσεις δεν διευκολύνουν σε τελική ανάλυση, και δεν κάνουν καλό. Με αυτό το πνεύμα θα προσπαθήσει να συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και, ότι δεν κάνει πίσω και όταν θεωρήσει ότι είναι σωστό – γιατί υπάρχει επιθετικότητα ή οποιαδήποτε παραβίαση από την άλλη πλευρά – σηκώνει το θέμα εκεί που πρέπει να το σηκώσει, και φέρνει αποτελέσματα», διεμήνυσε χαρακτηριστικώς εν κατακλείδι.

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.