Πολιτική

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024

Για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2024 και ορατά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έκανε λόγο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απόψε στην κοπή της πίτας του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι αριθμοί για το 2023 στην υγεία είναι πολύ άσχημοι. Μιλώντας για το clawback (επιστροφές) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν το πληρώνει το κράτος», καθώς όπως εξήγησε έμμεσα το πληρώνει κι αυτό δημιουργεί μία ανισορροπία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το clawback είναι ένα φάρμακο που στην σωστή δόση έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα , αλλά τώρα το έχουμε σε υπερβολική δόση.».

Ο ίδιος, κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες σε μια «καλόπιστη συνεργασία να ξεκινήσουμε από κοινού να διορθώνουμε το clawback» αλλά, όπως είπε, δεν υπόσχεται θαύματα.

Ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι αποτελεί κλειδί για την φαρμακευτική πολιτική, η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων πάνω από το 40% όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη κάτω από 30%.

Όπως παραδέχτηκε, θα πρέπει κάθε χρόνο να μπαίνουν 80 εκατομμύρια στην φαρμακευτική δαπάνη , για να συνεχίσουν να φτάνουν στην χώρα όλα τα καινοτόμα φάρμακα. «Θα πάρουμε σκληρά μέτρα αλλά δεν θα ανεχθούμε καταστάσεις του παρελθόντος» τόνισε ο Α . Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι το clawback λειτουργεί από ένα σημεία και μετά υπέρ της κατευθυνόμενη συνταγογράφησης, καθώς «οι εταιρείες κάνουν τα πάντα για να αυξηθεί η συνταγογράφηση και για να έχουν κέρδος για να μπορούν να το πληρώνουν, ενώ σκοπός του ήταν η μείωση της συνταγογράφησης».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για μεγάλη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 600 εκατομμύρια το 2014 στο 1.400.000 το 2024 όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία. και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε το clawback, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να το ρυθμίσουμε».

Στόχος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι να μειωθούν οι ελλείψεις και να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς στα καινοτόμα φάρμακα τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου , ο οποίος εξήγησε ότι ήδη η πρόσβαση στα νέα φάρμακα στην Ελλάδα «καθυστερεί έξι μήνες σε σχέση με παλιότερα γεγονός που σημαίνει πως οι Έλληνες ασθενείς τα λαμβάνουν με έως και δύο χρόνια καθυστέρηση», ενώ πρόσθεσε πως κάποια φάρμακα «μπορεί να μην φτάσουν ποτέ στους έλληνες ασθενείς» λόγω των επιστροφών.

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button