Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου και δεύτερης νοσηλείας για όσους νοσηλεύτηκαν ήδη μία φορά με κορονοϊό

Σημαντικά υψηλότερα είναι τα ποσοστά δεύτερης νοσηλείας και θνητότητας για όσους ασθενείς νοσηλεύτηκαν ήδη μία φορά με κορονοϊό σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για άλλα νοσήματα, όπως φάνηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Σχολής Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση για τη νοσηλεία από κορονοϊό.

Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας παρόλο που πολλοί ασθενείς αντιμετωπίστηκαν εξωνοσοκομειακά, μία πρώτη μελέτη σε πάνω από 110.000 περιπτώσεις στην Ισπανία, έδειξε ότι το 15% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία και το 4% κατέληξε στον πρώτο μήνα.

Η μαζική διαθεσιμότητα των COVID-19 εμβολίων συνέβαλε στην προστασία των ατόμων από τη συμπτωματική νόσηση και μείωσε των αριθμό των νοσηλειών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις επακόλουθες επιπτώσεις σε ασθενείς που αρχικά νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, ενώ δύο προηγούμενες μελέτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν για δυσμενή πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19 ακόμα και 30 μέρες μετά την αρχική διάγνωση, ή και μετά από την έξοδο από το νοσοκομείο.

Στην συγκεκριμένη μελέτη εκτιμήθηκε η επίπτωση των επακόλουθων δεύτερων νοσηλειών και η θνητότητα σε όσους αρχικά νοσηλεύτηκαν με COVID-19, συγκριτικά με όσους είχαν νοσηλευτεί για γρίπη, αλλά και με το γενικό πληθυσμό. Η ανάλυση συμπεριέλαβε 24.673 ασθενείς που βγήκαν από το νοσοκομείο μετά από λοίμωξη COVID-19, οι οποίοι αντιστοιχίστηκαν με 123.362 υγιή άτομα και 16.058 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης, με μέση ηλικία τα 66 έτη (55,7% άνδρες).

Ο συνολικός κίνδυνος για δεύτερη νοσηλεία για κάποιον που είχε λάβει εξιτήριο λόγω COVID-19 ήταν υψηλότερος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (aHR=2.22 95% CI 2.14-2.3, p<0.001), αλλά μικρότερος σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν για γρίπη (aHR=0.95, 95% CI 0.91-0.98, p=0.004).

Η θνητότητα για όλους τις αιτίες ήταν υψηλότερη για την COVID-19 ομάδα, τόσο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (aHR=4.82, 95% CI 4.48-5.19, p<0.001) όσο και την ομάδα της γρίπης (aHR= 1.74, 95% CI 1.61-1.88, p<0.001).

Οι συγγραφείς μετά την ανάλυση των δεδομένων κατέληξαν ότι οι ασθενείς που εξήλθαν από το νοσοκομείο μετά από COVID-19 λοίμωξη έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο να ξανανοσηλευτούν όσο και να καταλήξουν για τους επόμενους 10 μήνες, και συνιστούν τη στενή ιατρική παρακολούθηση των ασθενών αυτών μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

To άρθρο Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου και δεύτερης νοσηλείας για όσους νοσηλεύτηκαν ήδη μία φορά με κορονοϊό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.