Πολιτική

Αυγενάκης: Δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως

Αισιόδοξος, ότι τελικά οι αγρότες θα επεξεργασθούν, θα αναλύσουν και τελικά θα εκτιμήσουν θετικά τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, στην τρίωρη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε παρέμβασή του στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα των αγροτών και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ.

Όπως είπε η ΝΔ και ο πρωθυπουργός ήταν και παραμένουν στο πλευρό των αγροτών. Και εξήγησε:

– Ζητούσαν εφέτος και σε μονιμότερη βάση να βελτιωθεί ο φόρος πετρελαίου. Ακούσθηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι θα δοθούν εφέτος 82 εκατομμύρια ευρώ. Έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους. Θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

– Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Ανακοινώσαμε ένα σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι.

– Βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ. Επίσης σήμερα ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης.

«Φαντάζομαι ότι γίνονται συζητήσεις. Να δώσουμε χρόνο. Να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχει ωριμότητα και αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται. Ακούσθηκε πολλές φορές πάνω στη συζήτηση και από τους 15 που μετείχαν. Τους άκουσα να μιλούν με εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης και πρόσθεσε: .

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί. Συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».

Σε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα ο ΥπΑΑΤ είπε: «Όσο βελτιώνεται η κατάσταση στην οικονομία τόσο θα κάνουμε γενναίες κινήσεις για να στηρίξουμε τους αγρότες και τις λοιπές κοινωνικές ομάδες. Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε και χωρίς μπλόκα και κοινωνικές εντάσεις. Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της ΚΑΠ έχουν απίστευτες δυσκολίες, γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πετύχουμε το καλύτερο».

 

To άρθρο Αυγενάκης: Δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button