Αρχές Σεπτεμβρίου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ανάδειξη του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν η πρώτη σύσκεψη μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, στις 15-16 Ιουλίου θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία και εν συνεχεία, στα τέλη Αυγούστου, θα γίνει το διαρκές συνέδριο.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει για να επικυρώσει το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε με πλειοψηφίες η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος το διήμερο 15-16 Ιουλίου. Στα τέλη Αυγούστου να πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Θα ακολουθήσει η εκλογή προέδρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου από την βάση του κόμματος.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος αναλαμβάνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γραμματέας ορίζεται ο Δημήτρης Καλαματιανός ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα αναλάβουν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Χρ. Σπίρτζης διατύπωσε την πρόταση η εκλογή προέδρου και διαρκές συνέδριο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε σε παρέμβαση που είχε μετέπειτα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά.

Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα ΠΓ, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη ΚΕ.

Από την πλευρά του, ο Διον. Τεμπονέρας -που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτηση του στην ΠΓ- πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας».

Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας…». Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά.

Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες». Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».

Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα εγκρίνει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον Σωκράτη Φάμελλο.

 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.
Ανακοίνωση: Λόγω των συνεχών αυξήσεων στις παροχές μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση κάλυψης των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου (servers, website , hosting κ.α). Θα θέλαμε να ζητήσουμε από εσάς την βοήθεια και την στήριξή σας με δωρεές, για την ορθή και μελλοντική λειτουργία του chat . Κάντε δωρεά πατώντας πάνω στο εικονίδιο Donate.

donate