Αρμενία: Νέες συγκρούσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απειλώντας τις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών του Καυκάσου.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε σήμερα το απόγευμα ότι οι αζέρικες δυνάμεις «έβαλαν με βαρέα όπλα εναντίον αρμενικών θέσεων κοντά στο χωριό Κουτ», στη μεθοριακή περιοχή του Γκεγαρκούνικ.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν «παραβίασε την εκεχειρία» στο Σοτκ (σ.σ. μια αρμενική κοινότητα κοντά στα σύνορα) χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

«Δύο στρατιώτες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων τραυματίστηκαν» και ο ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Από την πλευρά του, το Μπακού κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις ότι «άνοιξαν πυρ με βλήματα όλμων (…) εναντίον αζέρικων θέσεων» στα σύνορα των δύο χωρών.

Την Πέμπτη, ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις Αρμένιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών που εδώ και τρεις δεκαετίες διεκδικούν τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, για συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πασινιάν κατηγόρησε την Πέμπτη το Αζερμπαϊτζάν ότι επιδιώκει «να υπονομεύσει τις συνομιλίες» εκτιμώντας ότι υπάρχουν «ελάχιστες» πιθανότητες να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία σε αυτήν τη συνάντηση.

Το σχέδιο συμφωνίας «είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια ενδεχόμενη υπογραφή» εξήγησε.


Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.