Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Αισιόδοξος ο Πούτιν για εξομάλυνση


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει σε μια “εξομάλυνση” των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αφότου δέχθηκε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για μια τριμερή σύνοδο κορυφής, έπειτα από σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο χωρών του Καυκάσου, όπου η Μόσχα επιδιώκει να επαναβεβαιώσει την επιρροή της.


 


“Πιστεύουμε από κοινού ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση που δημιούργησε ένα πολύ καλό κλίμα για πιθανές μελλοντικές συμφωνίες”, επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, στο τέλος της συνόδου.


“Από την πλευρά της, η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να βρει μια οριστική και συνολική διευθέτηση” της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, διαβεβαίωσε, προσθέτοντας: “Είναι προς το συμφέρον όλων η εξομάλυνση των σχέσεων”.


“Θα μείνουμε σε επαφή και θα συνεχίσουμε τον διάλογο και την αναζήτηση των λύσεων που είναι απαραίτητες για να τεθεί τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση”, υποσχέθηκε ο Πούτιν.


Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της νοτιοδυτικής Ρωσίας έναν μήνα μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν που προκάλεσαν τον θάνατο 286 ανθρώπων, τον βαρύτερο απολογισμό μετά τον πόλεμο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός διαφιλονικούμενου θύλακα, από την δεκαετία του 1990.


Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση επικεντρώθηκε σε μια συζήτηση για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με ρωσική διαμεσολάβηση πέρυσι και σε “επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας” στην περιοχή.


Οκτώ μήνες μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε την αμηχανία των παραδοσιακών εταίρων της Μόσχας, ο Πούτιν θέλει μέσω αυτής της συνόδου η Ρωσία να ξαναβρεί τον παραδοσιακό ρόλο του ρυθμιστή σε αυτήν την ασταθή περιοχή όπου οι Δυτικοί διεξάγουν τις δικές τους διαμεσολαβητικές προσπάθειες.


Ο Ρώσος πρόεδρος είχε αρχικά μια κατ’ ιδίαν συνάντηση επί δύο ώρες με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. “Το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Πούτιν στον Πασινιάν.


“Εξομάλυνση”


Ο Αρμένιος πρωθυπουργός υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι προτεραιότητές του είναι η αποχώρηση των Αζέρων από περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις οποίες έχουν αναπτυχθεί οι στρατιώτες των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.


Ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε στην συνέχεια τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, με τον τελευταίο να τον ευχαριστεί γιατί έδωσε “ώθηση στην διαδικασία της εξομάλυνσης”.


“Η σύγκρουση του Καραμπάχ είναι ήδη μέρος της ιστορίας. Το θέμα αυτό διευθετήθηκε πριν από δύο χρόνια. Άρα, δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα να συζητηθεί σε αυτό το πλαίσιο και η εξομάλυνση των αζερο-αρμενικών σχέσεων” απαιτεί “σοβαρά μέτρα”, δήλωσε ο Αλίεφ.


Ο πόλεμος το φθινόπωρο του 2020 μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν άφησε πίσω του περισσότερους από 6.500 νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα. Έλαβε τέλος με την στρατιωτική ήττα της Αρμενίας και μια ειρηνευτική συμφωνία υπό την αιγίδα της Μόσχας.


Σποραδικές συγκρούσεις ωστόσο συνέχισαν να ξεσπούν, παρά την παρουσία Ρώσων στρατιωτών, είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είτε στα αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, όπως τον Σεπτέμβριο.


Οι συνομιλίες αυτές υπό την αιγίδα της Ρωσίας διεξάγονται σε μια στιγμή όταν οι δυτικές πρωτεύουσες συμμετείχαν πιο ενεργά στη διαμεσολάβηση που αφορά την σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Πασινιάν και Αλίεφ στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο.


Διαφωνία ΕΕ-Ρωσίας


Η Ρωσία, που δεν βλέπει με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες αυτές στην περιοχή, την οποία θεωρεί σαν αυλή της, και η ΕΕ αντάλλαξαν έντονες επικρίσεις για τις αντίστοιχες διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες.


Ο Μακρόν είχε κατηγορήσει συγκεκριμένα την Ρωσία ότι θέλει να “αποσταθεροποιήσει” την ειρηνευτική διαδικασία, με τον Πούτιν να καταγγέλλει τις “απαράδεκτες” δηλώσεις.


“Η Ρωσία επιδίωκε πάντα ειλικρινά να επιλύει τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Καραμπάχ”, δήλωσε ο Πούτιν στα μέσα Οκτωβρίου.


Η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, έκανε επίσης διαμεσολαβητικές προσπάθειες. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε πρόσφατα με τους Αλίεφ και Πασινιάν στην Πράγα.


Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συνομιλίες του Σότσι αφορούν επίσης τα “θέματα της ανοικοδόμησης και της οικονομίας, καθώς και των μεταφορών”.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πηγη δημοσιεύτηκε στο

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.