Υγεία

Ακούσιες συσπάσεις μυών: Πότε τις νιώθουμε και τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσουν

Μια μυϊκή συστροφή είναι μια ακούσια συστολή των ινών που συναποτελούν έναν μυ.

Τα νεύρα ελέγχουν τις μυϊκές ίνες. Όταν κάτι διεγείρει ή βλάπτει ένα νεύρο, προκαλεί τη συστολή των μυϊκών ινών, με αποτέλεσμα την σύσπαση. Κατά κανόνα μπορούμε να δούμε ή να αισθανθούμε αυτές τις συσπάσεις κάτω από το δέρμα.

Σύσπαση μυών: Κοινές αιτίες

Οι συσπάσεις των μυών έχουν πολλές κοινές αιτίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Υπερβολική άσκηση

Έρευνες δείχνουν ότι αυτό η μυϊκή συστροφή μετά την άσκηση μπορεί να συμβεί για δύο λόγους:

-Πρώτον, η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή κόπωση. Η μυϊκή κόπωση προκαλεί συσπάσεις και κράμπες στις καταπονημένες μυϊκές ίνες.
-Δεύτερον, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης. Οι ηλεκτρολύτες παίζουν ρόλο στη συστολή των μυών. Μια απώλεια ηλεκτρολύτη εντός των μυϊκών ινών μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις.

Τα χέρια και τα πόδια είναι τα πιο συνήθη σημεία που θα αισθανθείτε συσπάσεις των μυών από υπερβολική άσκηση.

Ανεπαρκής ύπνος

Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστές) παίζουν ρόλο στην μετάδοση πληροφοριών από τον εγκέφαλο στα νεύρα, τα οποία ελέγχουν τη συστολή των μυών.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των υποδοχέων νευροδιαβιβαστών. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι νευροδιαβιβαστές μπορεί να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο.

Η επίδραση που έχει η έλλειψη ύπνου στην λειτουργία των νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις των μυών. Ένα συνηθισμένο σημείο για να βιώσετε μυϊκές συσπάσεις από κόπωση είναι στο βλέφαρο.

Καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού ή ενεργειακών ποτών που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό. Όταν ένα άτομο έχει πάρα πολύ καφεΐνη στον οργανισμό του, αυτή μπορεί να διεγείρει μυϊκές συσπάσεις οπουδήποτε στο σώμα.

Ανεπάρκεια ασβεστίου

Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο για να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου είναι γνωστή ως υποκαλιαιμία.

Ανεπάρκεια μαγνησίου

Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των μυών. Το μαγνήσιο βοηθά στην μεταφορά ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες για την υποστήριξη της λειτουργίας των νεύρων και των μυών. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι γνωστή ως υπομαγνησιαιμία.

Οι αιτίες της ανεπάρκειας μαγνησίου περιλαμβάνουν:

-Κακή διατροφή
-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-Διάρροια

Εάν δεν αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια μαγνησίου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Τα νεύρα χρειάζονται βιταμίνη D για να μεταφέρουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο στους μυς του σώματος. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και συσπάσεις.

Οι αιτίες της ανεπάρκειας της βιταμίνης D περιλαμβάνουν την έλλειψη έκθεσης στον ήλιο και την κακή διατροφή.

Αφυδάτωση

Το σώμα αποτελείται κατά 75% από νερό. Το νερό -μεταξύ άλλων- βοηθά στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών και μετάλλων στους μύες για να υποστηρίξει την λειτουργία τους.

Όταν ένα άτομο δεν πίνει αρκετό νερό, μπορεί να πάθει αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις των μυών.

Άγχος και στρες

Το ψυχολογικό στρες ,ή τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ένταση στους μυς. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις των μυών.

Οι μυϊκές συσπάσεις που προκαλούνται από το άγχος μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια συσπάσεις των μυών. Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι παρενέργεια ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.

Τι να κάνετε για να σταματήσει να «τρεμοπαίζει» ένας μυς

Οι πιο κοινές αιτίες των μυϊκών συσπάσεων είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν μέσω απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής, ώστε τα νεύρα και οι μύες να είναι υγιή και να λειτουργούν καλά. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

-Πιο υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
-Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την αντιμετώπιση των ελλείψεων
-Άσκηση με μέτρο, με σωστή προθέρμανση
-Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης
-Επαρκής ύπνος
-Αποφυγή ή διαχείριση του άγχους
-Σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

Πηγή: medicalnewstoday.com

To άρθρο Ακούσιες συσπάσεις μυών: Πότε τις νιώθουμε και τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button